Хибридна "честитка" от Москва предупреди за готвен "майдан" срещу Радев

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Руският институт за стратегически изследвания, добил особена популярност в България, предупреди, че се готви Майдан срещу новоизбрания президент Румен Радев. В деня, в който Радев се закле пред парламента, държавната руска агенция РИА Новости публикува материал на служителя в центъра Игор Пшеничников, който, позовавайки се на "българския интернет", твърди, че в събота в София ще се проведат "демонстрации с цел дестабилизиране на обстановката в страната в полза на определени партии", които щели да бъдат насочени и срещу Радев.

Авторът е съветник на новия директор на института Михаил Фрадков, който преди това беше шеф на руското разузнаване. Той замени на поста бившия генерал от КГБ Леонид Решетников, който се похвали, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е споделила с него в аванс намеренията си да издигне Румен Радев за президент. Тя отрече твърдението му и го определи като "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси".

В публикацията за РИА Новости, озаглавена "Кой готви майдан в България", Игор Пшеничников твърди, че акцията срещу Радев била планирана за събота и организирана от действащи у нас неправителствени организации, финансирани от САЩ.

Авторът изрично пише, че не му е известно кои са тези организации, след което без никаква връзка в духа на руските хибридни атаки от последните години посочват враговете - Джордж Сорос и фондация "Америка за България".

Засега не е известно в събота да е планиран протест срещу Румен Радев. В центъра на София обаче ще се проведе поредната демонстрация на украинската общност у нас срещу "войната на Путин в Украйна". Пшеничников не посочва дали визира тази акция, но обяснява, че в една от неправителствените организации били получени инструкции за организиране на масовите безредици. Те съдържали препоръката за участие в тези "активни мероприятия" да бъдат привличани лица на възраст до 40 г. Всеки ще получава хонорар от по 30 евро на ден. Протестът трябвало да премине под лозунги срещу Радев и Русия.

Говорейки за "Америка за България", авторът неизвестно на какво основание стига за заключението: "Ясно е, че зад тази фондация стоят същите американски кръгове, подкрепяли Майдана в Киев през 2014 г.".

След това той цитира български медии, според които към "провокациите" пряко отношение има американския финансист и филантроп Джордж Сорос. Позовавайки се на българския сайт "Блиц", Пшеничников пише, че "Сорос използва отдавна отработената схема за предоставяне на грантове на НПО", които били "гнезда на оси" и представлявали "заплаха за националната сигурност, като умишлено създават напрежение в различни региони, особено на Балканите".

Според Пшеничников Радев е пълна противоположност на Росен Плевнелиев. По думите му отиващият си български президент през цялото си управление е следвал строго политическата линия на Барак Обама. Като пример авторът посочва, че през последните си дни като президент Плевнелиев, следвайки "вашингтонския си патрон", заявил, че "Русия уж финансирала антиевропейски партии и медии в България и други страни от Европа, като се стреми по този начин да подкопае ЕС отвътре".

Изявленията на Радев свидетелстват, че той смята да поеме курс към сближаване с Русия, пише по-нататък Пшеничников. След което цитира изявлението на Радев, че членството в ЕС и НАТО не означава, че Русия е враг на България, и припомня позицията му за отмяна на западните санкции срещу Русия.

"Освен това Радев смята, че макар световната общност да не признава законността на включването на Крим в състава на Русия, жителите на полуострова сами трябва да решават бъдещето му, включително това дали искат Крим отново да стане част от Украйна", посочва Пшеничников. И припомня и положителната реакция на Радев спрямо позицията на Доналад Тръмп за диалог и подобряване на отношенията с Москва.

"Затова в очите на световния елит Радев изглежда "агент на Кремъл", също като Тръмп, на когото, като минимум, трябва да му се отрови живота", заключава Пшеничников.

Според него победата на Радев е свидетелство за това, че българите са за сближаване с Русия.

Братското отношение на българския народ към Русия изобщо не съвпада с русофобския курс на отиващата си власт, отбелязва Пшеничников.

По думите му, "в контекста на съобщенията за готвещи се провокации срещу новия президент много показателни били коментарите на обикновени българи в социалните мрежи по адрес на "организаторите на безредици". След което авторът цитира следния коментар на неизвестен автор: "Соросоидите са позор за българския народ, политическо малцинство. Срещу мръсните пари на Сорос те продължават да превръщат такова райско място като България в концлагер... Чрез купените от него медии и образователна система Сорос успя да изскубне българския дух от мнозинството млади българи".

"Именно с това, че от младите е изскубнат българския дух, може да се обясни препоръката за провокациите да се рекрутират не по-възрастни от 40 години хора. По-възрастните, дори и да излязат на демонстрация, по-скоро ще бъде в подкрепа на Радев и дружбата с Русия. Въпреки че и младите българи още не са докрай загубени за своята страна", заключава Пшеничников.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?