Хибридна цена поевтинява руския газ с над 40%

Спадът от април може да е по-голям, ще се върнат 150 млн. лв. на клиентите на "Булгаргаз"

Борисов обяви върнатия от руснаците газов договор, сн. МС

Нова хибридна формула за цената на руския природен газ, следваща в голяма степен тази на европейските газови пазари, договориха "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" след седем месеца тежки преговори за изпълнение на ангажимента към Европейската комисия от страна на руския монополист. Прилагането ѝ ще поевтини синьото гориво с 40.3 на сто от април, а е възможно намалението да е и по-голямо. Тя ще се задейства със задна дата - от 5 август 2019 г. и от енергийния регулатор ще се поиска да преизчисли цените за всеки един период от тогава досега. Намалението ще е индивидуално за различните тримесечия. По оценка ни "Булгаргаз" на клиентите му за това време ще бъдат възстановени 150 млн. лв. без ДДС. Сумите ще бъдат сметнати на база потребени количества и платени фактури.

Връщането на подписания от страна на "Газпром Експорт" договор е станало във вторник сутринта в деня, в който България чества своя национален празник.

С това руснаците очевидно се опитват да придадат символен жест на предоговарянето на условията по договора и той да изглежда като подарък послучай Освобождението на страната ни. Реално новите условия са били уточнени още преди седмица, но от "Газпром" са бавили финализирането им до понеделник веречта и са върнали подписан документа на 3 март. Премиерът Бойко Борисов не пропусна да отбележи символиката.

Спадът на цената всъщност е резултат от тежки преговори между "Булгаргаз" и "Газпром" като шефът на българското дружество Николай Павлов посочи пред журналисти, че дори се е наложило включването на контролирания управител по изпълнението на ангажиментите от страна на "Газпром". Това означава, че се е наложило прилагането на известен натиск върху руския монополист да спази приетите от него условия, за да не бъде глобен от Европейската комисия с милиарди евро за злоупотреба с монопол на осем европейски пазара, след които и българският.

Така цената на газа за вътрешния пазар от 1 април се прогнозира да е  26.40 лв./МВтч без ДДС и такси за пренос и достъп зо мрежата при сегашна от 44 лв. формулата  ще влезе е в сила със задна дата от 5 август 2019 г., когато е поискано намалението, обясни пред журналисти на извънреден брифинг Павлов. Това означава възстановяване на 150 млн. лв. без ДДС на клиентите на "Булгаргаз" и съответно на техните потребители. 

Хибридна формула

Вече цената на руския газ ще се определя по нова хибридна формула, в която превес ще имат стойностите на европейските газови хъбове и малка част ще се влияе от петролните пазари. Освен това размерът ѝ ще се определя всеки месец. Сегашното намаление отразява не само цените на европейските газови пазари  но и курса на долара към 2 март 2020 г.

Досега цената на руския газ се формираше изцяло от петролните стойности за шест месеца назад, което не позволяваше достатъчно добро възползване от моментите на спадове.

"Това е най-голямото намаление в историята на търговките ни отношения с "Газпром", заяви на брифинга Николай Павлов. По думите му предстои "Българгаз" да поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди нови цени на природния газ със задна дата – от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. и на тяхна база да започне възстановяване на надплатените от клиентите суми. До месец след приемането на тази цена на газа със задна дата потребителите ще си получат парите, каза газовият шеф.

От април поевтиняването може и да е по-голямо

От 1 април, за когато досега "Булгаргаз" изчисляваше поевтиняване от 2.4 процента, ще се внесе нова цена, която ще отразява постигнатите сега договорености, стана ясно от думите му.

По-късно пред Mediapool той уточни, че реално през следващата седмица "Булгаргаз" ще внесе в енергийния регулатор заявления за две цени - ретроактивната от 5 август до края на март и за месец април. Възможно е дори намалението да е по-голямо от сега обявеното, тъй като ще се изчислят всички компоненти за ценообразуването, а в момента газовите, петролните и валетните пазари са много благоприятни за допълнителен спад на цената на руския газ. Газовите пазари продължават да вървят надолу, петролът също бележи спад, доларът поевтинява спрямо лева, което означава, че поевтиняването от 1 април може да и да е по-голямо, каза Павлов.

Той уточни още, че ще се поиска от КЕВР промяна на правилата за образуване цената на природния газ и вече това да става всеки месец, а не на тримесечие, както е сега. "Целта е максимално плътно да се следват пазарите", обясни шефът на "Булгаргаз".

Прихващане на намалението за длъжниците

Павлов посочи още, че на онези компании, които дължат пари на държавния снабдител, ще им бъдат прихванати вземанията.

Така например "Топлофикация-София" няма да усети по никакъв начин възстановяването на сумите. Поевтиняването на природния газ ще се отрази значително и върху цената на топлинната енергия.  

"Българският пазар вече е либерализиран и всички постигнати от "Булгаргаз" сделки за алтернативен внос спомогнаха за сегашните резултати", отбеляза Павлов на брифинга в Министерския съвет..

"Седем месеца вървяха тези преговори и трябваше да търпим критики от хора които не правят разлика между търговски и политически преговори", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

"Днес ни върнаха договора подписан, който е с най-голямата намаление от всички държави, които предоговориха цените си. Не е 4 процента намалението, а над 40 процента", допълни той.

Символиката

"Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на  България по време на войната, и за освобождението ни", заяви министър-председателят.

България последна от осемте засегнати държави от Източна Европа постигна споразумение с "Газпром" за намаляване на цените му, заради което правителството на Бойко Борисов отнесе много критики за пропуснати възможности.

"Този половин милиард куб. м втечнен газ (който "Булгаргаз" внесе през 2019 г. - б.а.) и двата интерконектора изиграха своята роля. Добре свършена работа", отсече Борисов. "Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на газа", допълни той.

"Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени", коментира и енергийният министър Теменужка Петкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес