Хибридните заплахи влизат в Стратегията за национална сигурност, но не и АЕЦ "Белене"

Сн. БГНЕС
Миграционният натиск, корупцията, кибер сигурността са сред основните акценти в актуализараната Стратегия за национална сигурност, одобрена от парламента.
 
Документът бе подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на депутатите от БСП, които гласуваха "въздържал се".
 
Документът е с времеви хоризонт до 2025 г. и е предложен от Министерския съвет.
 
В нея е предвидено поетапно увеличаване на бюджета за отбрана до 2 на сто от БВП на страната. Заложено е и придобиване на нови основни бойни платформи, цялостна модернизация на въоръжените сили. Акцентира се върху значението от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните, както и тяхното мотивиране.
 
В стратегията е констатирано, че пълномащабен военен конфликт срещу България е малко вероятен, но расте заплахата от хибридни действия и кибератаки. Посочва се, че радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната и националната сигурност. 
 
Миграцията се превръща в дългосрочен задълбочаващ се проблем с риск, ако не се управлява, да се превърне в стратегическа заплаха за демократичните общества и икономиките в транзитните и приемащите държави, е записано в актуализираната стратегия. 
 
Корупцията, в частност корупцията по високите етажи на властта, остава един от основните проблеми на съвременното българско общество. Нейното разпространяване е следствие от непрозрачната промяна на собствеността, неадекватното регулиране на обществените и икономическите отношения, неефективния контрол и пропуските в правораздаването, се констатира в текста. 
 
Един от начините за борба с явлението, записан в стратегията, е ефективното функциониране на единния антикорупционен орган. 
 
В Стратегията приоритет остава диверсификацията на доставчиците и на пътищата за доставка на природен газ. Заложено е и развитието на ядрената енергетика.
 
"Развитието на ядрената енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови мощности като перспективен ресурс за производство на беземисионна електрическа енергия", се посочва в стратегията.
 
От БСП искаха вместо "нови мощности" да се впише "АЕЦ "Белене" или "втората атомна", но предложението не бе прието. 
 
От БСП коментираха промените като хаотично избрани, видяха и липса на капацитет на изпълнителната власт да изготви качествен документ.
 
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че стратегията е внесена след КСНС и по нея е постигнато съгласие. 
 
"Не приемам забележките за липса на капацитет. Ако някой няма капацитет, това не е ГЕРБ“, заяви той. 
 
Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?