Хибридно финансиране ще помага за свързване на Западните Балкани

Трябва да сме като пръстите на ръцете – всеки е важен, заяви Борисов пред лидерите на страните в региона

Борисов и Георгиева бяха домакините на регионалния форум, сн. БГНЕС

Световната банка ще предостави 150-200 млн. долара за създаването на хибриден модел, в който ще се включат и еврофондовете и националните бюджети на страните от Западните Балкани, за финансиране на транспортни, инфраструктурни, търговски и икономически проекти за свързаност на България, Сърбия, Македония, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. Това стана ясно по време на форум в София в четвъртък, посветен на регионалната интеграция на Западните Балкани.

В него се участваха българският премиер Бойко Борисов, косовският президент Хашим Тачи, държавният глава на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Македония Зоран Заев и на Сърбия Ана Бърнабич, както и вицепремиерът и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. В срещата се включи и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.

Борисов: Не носим проблеми на ЕС, а просперитет 

Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет, повтори Борисов отново станалата му любима теза в навечерието на българското председателство на Съвета на Европа.

Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех, заяви той. "Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура - пътна и технологична", смята Борисов.

"Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават хибриден инструмент - с европейски фондове, кредити и вътрешни средства да осъществим проекти, които ще ни свързват", допълни българският премиерът.

Инвестиции в пътища и гранични пунктове тип "едно гише"

Главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева посочи, че организацията е готова да финансира със 150-200 милиона долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки. Според нея това ще стане чрез въвеждане на интелигентни технологии. "Да превърнем физическите опашки във виртуални, а границите да се обслужват от КПП-та с едно гише, каза Георгиева. По думите ѝ това ще стимулира икономически връзки, ще създаде повече работни места и по-високо качество на живота на хората.

Бойко Борисов посочи още, че тайната на успеха на страните от региона е, че трябва да бъдем като пръстите на ръцете - "всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям". Борисов се върна назад във времето и заяви, че всичко лошо в България се е случило по време на кризата в бивша Югославия. "Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война", допълни той.

ЕС ще ни разбере, ако ние самите сме единни. Европа си има достатъчно проблеми с Брекзит, достатъчно проблеми има вътре в съюза, отбеляза Борисов.

Сръбският премиер: Нека се събираме по-често

Трябва да се събираме по-често, това допринася за различните връзки на Балканите и за различния положителен имидж на Балканите, отбеляза министър-председателката на Сърбия Ана Бърнабич. На прав път сме да покажем, че Балканите могат да изглеждат и работят по много различен начин, смята тя.

Бърнабич каза още, че Борисов имал лично голям принос за изграждането на новия имидж на Балканите и му благодари за личните усилия в тази посока. Потвърждавам ангажимента ни, че ще работим много усилено, за да поддържаме диалога на Западните Балкани, добави Бърнабич.

"Благодаря за цялата подкрепа за Сърбия. И за заявената лична подкрепа за Сърбия. Сега се обединяваме в подкрепата си за Албания с техните проблеми с наводненията. Регионалното сътрудничество, свързаността, дигиталната интеграция и подкрепата за IT сектора като основа за растеж - в лицето на Сърбия ще намерите силен партньор в това начинание. Всички ние имаме едни и същи цели, и се надяваме да ни доведат до добри резултати”, каза още сръбският премиер. Като особено важен приоритет на Сърбия и Македония тя очерта завършването на коридор 10, за да се стигне до по-добри връзки между двете държави.

Премиерът на Албания Еди Рама каза, че "не само Меркел, но и вие, г-н Борисов, сте човекът към когото гледаме с голяма надежда, поне през тези 6 месеца (на българското европредседателство – б. ред.)".

Рама посочи още, че регионът подкрепя Борисов, но също така го е натоварил с с очакванията да се бори за ускоряване на процеса на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Много силно подкрепяме факта, че Сърбия и Черна гора водят преговори (за еврочленство), смятаме, че и за Албания, и Македония е време да започнат своите преговори, допълни албанският премиер.

Македонският премиер Зоран Заев изрази мнението си, че председателството на България на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г. ще помогне на всички. Борисов пък допълни, че в австрийския премиер Себастиян Курц са се разбрали темата за Западните Балкани да бъде продължена и през втората половина на 2018 г. при европредседателството на Австрия.

Заев призова за съвместими икономики

Трябва да направим съвместими нашите икономики и да бъдем обединени, смята и Заев. Вярвам, че Коридор 8 и 10 и всичко, което значи свързване, ще представлява допълнителна възможност на икономическото развитие на този регион и ЕС, допълни той.

Косовският президент Хашим Тачи също смята, че Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция да засилят общия си процес за интеграция в ЕС.

В последно време Косово наистина работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите държави от Балканите, особено с Македония. Искам да подчертая, че свързаността с останалите държави от Балканския полуостров е също толкова важна за нас, каза Тачи.

Той призова всички правителства на Балканите да насочат своите бюджети към всеобщо интеграция на страните от региона.

Споделяне

Още от Бизнес