Хилари Клинтън - надежда на демократите за президентските избори през 2008

Поражението на Джон Кери в президентските избори в САЩ направи Хилари Клинтън - сенатор на щата Ню Йорк и бивша първа дама на страната - най-вероятният кандидат- президент на демократите през 2008 година.

Това пише в сряда вестник Ню Йорк таймс, като се позовава на представители на Демократическата партия. По думите на един от тях, Хилари Клинтън се ползва с популярност в цялата страна, има поддръжка на организацията и притежава талант за политик.

Много демократи от месеци говорят, че евентуална победа на Кери на изборите във вторник би принудила г-жа Клинтън да изостави всякакви планове да се кандидатира през 2008-ма, тъй като Кери като действащ президент би бил в по-силни позиции да спечели партийната номинация за втори мандат.

Сега обаче, само часове след загубата на Кери, много демократи във и извън Вашингтон споменават Хилари Клинтън, която е младши сенатор от Ню Йорк, като водеща кандидатура за партийна номинация през 2008 г. Те посочват нейната огромна популярност сред демократите, нейните възможности за набиране на фондове и огромната политическа работа, която свърши в президентската кампания на Кери, която, за съжаление, се оказа неуспешна.

"Хилари сега става естествена обединителна фигура за партията", каза Хенк Шейнкопф, консултант на Демократическата партия в Ню Йорк.

В числото на предполагаемите конкуренти на Хилари Клинтън източниците на в. Ню Йорк таймс посочват губернатора на Ню Мексико Бил Ричардсън и губернатора на Айова Том Вилсак, а също и Джон Едуардс, който на току що отминалите избори се кандидатира за вицепрезидент.

В неофициални разговори съветниците на Хилари Клинтън признават, че преди всичко тя трябва да се концентрира върху изборите за Сената, които ще се проведат в щата Ню Йорк през 2006 година. Най-сериозният ѝ съперник на тези избори може да се окаже губернатора на Ню Йорк Джордж Патаки, републиканец, който успя да добие популярност сред привържениците на демократите.

Според анализатори, тя трябва да удържи убедителна победа, за да положи основата на своята президентска кампания. При това експертите отбелязват, че президентските амбиции могат да заработят против бившата първа дама на САЩ : републиканците сигурно ще експлоатират идеята, че Хилари Кринтън само използва щата като стартова площадка за кариерата си.

Според резултатите от допитванията, през последните няколко години популярността на Хилари Клинтън сред жителите на щата Ню Йорк значително е нараснала. В началото на 2001 година тя е била подкрепяна само от 38 процента от запитаните, а през септември 2004 година - 61 процента. Същевременно експертите отбелязват, че значително число американци просто не обичат бившата първа дама, независимо от това, какво прави тя. Социолозите са стигнали до извода, че приблизително една трета от жителите на щата Ню Йорк нямат добро мнение за сенатора.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: