Хилъри Клинтън бе официално издигната за президент на САЩ

Хилъри Клинтън бе официално издигната за президент на САЩ

Хилъри Клинтън бе официално издигната от Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ за изборите през ноември. За първи път в 240-годишната история на страната една от двете основни партии издига жена за най-високия пост в страната.

Бившият държавен секретар на САЩ получи подкрепата на мнозинството от делегатите на конгреса на Демократическата партия във Филаделфия, преминавайки прага от 2 382 гласа на делегатите. Битката ѝ със сенатора Бърни Сандърс в първичните избори продължи до последния момент, припомня БТА.

По време на конгреса Хилъри Клинтън бе подкрепена и от бившия президент и неин съпруг Бил Kлинтън. "Ожених се за най-добрия ми приятел. От тогава досега ние вървим, говорим и се смеем заедно", заяви Бил Клинтън, цитиран от ББС.

Той разказа как двамата са се запознали и какъв е бил животът им досега.

Бил Клинтън представи жена си като движеща сила на промяната в САЩ и като дългогодишен борец за социална справедливост. Той  защити работата ѝ като държавен секретар, изтъквайки ролята ѝ за защита на американските интереси, битката с тероризма и утвърждаването на човешките права.

Основният конкурент на Хилъри Клинтън е кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп. Социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, чиито резултати бяха разпространени вчера, за първи път от май дава преднина от 2% на Тръмп . Според резултатите 39 на сто от анкетираните биха гласували за републиканския кандидат, а 37% - за Хилъри Клинтън, пише БТА.

Междувременно американският президент Барак Обама обяви, че е възможно Русия да се опита да повлияе на президентските избори в САЩ. Той се позова на кибератаката срещу Демократическата партия, която идвала от руски хакери, пише вестник “The Telegraph“, цитиран от агенция “Фокус“.

"Знам, че експерти приписват това на Русия. Това, което знаем е, че руснаците са влезли в нашата система, не само в държавните системи, но и в частните. Какви са мотивите зад изтичането, не мога да кажа директно. Това, което знам е, че Доналд Тръмп многократно е изразявал възхищението си от Владимир Путин“, отбеляза Обама

Той допълни, че Тръмп описва руския президент като “силен лидер“. “Смятам, че Тръмп е доста добре приеман в Русия“, допълни Обама.

Споделяне

Още от Свят