Хилари Клинтън набра 35 млн. долара за кампанията си

Хилари Клинтън набра 35 млн. долара за кампанията си

Надеждата на Демократичната партия Хилари Клинтън набра 35 млн. долара за кампанията си в кандидат-президентската надпревара на САЩ, което е повече събраното от конкурента от същата партия Барак Обама, съобщиха световните агенции във вторник, цитирайки официални данни.

Първичните избори, които ще решат кой кандидат ще представя партията, са след три месеца.

В края на първата година от президентската кампания в избирателната каса на сенатор Клинтън има с 3 млн. повече от средствата за сенатор Обама, който водеше по този показател в средата на годината. При това най-успешният претендент на Републиканската партия Рудолф Джулиани, засега има набрани само 11.6 млн. долара, а е похарчил 13 млн.

Според ББС, данните за паричните средства във фондовете, които потенциалните претенденти за Белия дом трябва да публикуват в края на всеки четири месеца в съответствие със закона, е прието да се смятат за важен показател за успеха на избирателната кампания, и средствата, които този път е успяла да събере Демократическата партия са безпрецедентни.

По оценките на наблюдатели, по време на третото четиримесечие Барак Обама е изхарчил около 20 млн. долара за кампанията по предварително си издигане, когато за същите цели Хилари Клинтън е изразходила почти 22 млн.

Към края на годината републиканецът Мит Ромни, бивш губернатор на Масачузетс, е насочил за предварителното издигане на кандидатурата си 21 млн. долара. Данните на Федералната избирателна комисия на САЩ сочат, че това е два пъти повече, отколкото е успял да събере през третото четиримесечие, и над харчовете му за кампанията по време на второто четиримесечие. Числата показват, че му се е наложило да използва и лични средства в размер на 8.5 млн. долара.

В същото време холивудският актьор Фред Томпсън, който официално се включи в предизборната надпревара една в началото на септември, е изхарчил за третото четиримесечие 5.4 млн. долара, а е събрал за същия период 12.8 млн. долара.

Междувременно кандидатите започнаха да събират пари от дарения не само за предварителните, но и за самите президентски избори. За тези цели например Хилари Клинтън вече е събрала 15 млн. долара допълнително към средствата, за които вече стана дума.

Споделяне

Още от Свят