Хилари Клинтън: Не Обама, а Джордж Буш е виновен за възхода на "Ислямска държава"

Хилари Клинтън: Не Обама, а Джордж Буш е виновен за възхода на "Ислямска държава"

Водещият претендент на демократите за президентската кандидатура на изборите в Съединените щати през 2016 г. Хилари Клинтън отвърна на коментарите на републиканеца Джеб Буш, че политиката на президента Барак Обама за Ирак е създала нестабилност, довела до възхода на групировката "Ислямска държава"

Клинтън, която беше държавен секретар в правителството на Обама, насочи вината към брата на Джеб - бившия американски президент Джордж У. Буш, който започна воденото от Съединените щати нахлуване в Ирак през 2003 г. и също така подписа споразумението за изтегляне на американските войски.


Джеб Буш, който е водещ претендент за кандидат-президентската номинация на републиканците, каза, че Обама е пропуснал възможността да остави в Ирак за всеки случай около 10 000 войници, когато американските сили са се изтеглили през 2011 г..

"Намирам за някак странно, че Джеб Буш толкова много се съсредоточава върху това да защитава действията на брат си в Ирак", каза Хилари Клинтън пред репортери на щатския панаир в Айова.


"Но ако ще прави това, той би трябвало да представи цялата картина. А цялата картина, както знаете, включва споразумението, което Джордж У. Буш сключи с правителството на Малики в Ирак, определило края на 2011 г. като дата за изтегляне на американските войски", заяви Клинтън.

Тя отново повтори, че не е изпращала или получавала класифицирани електронни писма от своя домашен имейл сървър, докато е била държавен секретар. Това е въпрос, който продължава да тегне над нейната кампания, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?