Хилари Клинтън няма да бъде обвинена за изтеклите имейли

Правосъдният министър на САЩ се съобрази с преценката на ФБР

Хилари Клинтън няма да бъде обвинена за изтеклите имейли

Министърът на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Лорета Линч заяви късно в сряда, че е приела препоръката на ФБР да не повдига обвинения по разследването за нарушаване на правилата на служебната кореспонденция срещу бившия държавен секретар Хилари Клинтън, предаде БТА.

"Продължаващото цяла година щателно разследване ще бъде прекратено и няма да бъдат повдигани никакви обвинения спрямо лицата, срещу които се водеше това разследване", се казва в разпространена декларация на министърката, цитирана от Ройтерс. 

Във вторник директорът на ФБР Джеймс Коми обяви, че Хилари Клинтън, която е вероятният кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, е била "изключително небрежна" при използването на личния си имейл като държавен секретар, но въпреки това не вижда основания да бъдат повдигани криминални обвинения по случая. Той обаче остави окончателното решение на министерството на правосъдието.

Линч каза, че е взела решението си след среща вчера с Коми и със следователите по случая, които проучвали дали Клинтън е нарушила законите, изпращайки служебни имейли от личния сървър в дома си. Един от повдигнатите въпроси бил дали тя е боравила небрежно с класифицирана информация. 

Републиканците в Конгреса веднага обвиниха ФБР, че е проявило "преференциално отношение" към Хилари Клинтън. Те привикаха Коми за обяснения и той трябва да се яви днес в Камарата на представителите, където ще отговаря на техни въпроси. 

Клинтън практически си е гарантирала избирането за кандидат за президент от Демократическата партия на изборите през ноември. Ако ФБР бе намерило основания да повдигне криминално обвинение срещу нея, това според много наблюдатели би могло да нанесе фатален удар по предизборната ѝ кампания.

Затова републиканската опозиция в САЩ посрещна изводите на Коми с възмущение и протести. Демократите и техните съюзници смятат, че скандалът около електронната кореспонденция на Клинтън е умишлено политизиран. Веднага след обявеното решение на шефа на ФБР, от кампанията на Клинтън излязоха с лаконично съобщение, че са удовлетворени от него. 

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?