Хилари Клинтън обвини Москва за изборната си загуба

Хилари Клинтън обвини Москва за изборната си загуба

Бившият кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън обвини Русия за загубата си в битката за Белия дом, предаде Би Би Си.

Тя направи това на среща с донори на своята партия. Според Клинтън руският президент Владимир Путин ѝ имал зъб, тъй като смятал, че тя е предизвикала големите демонстрации срещу него след парламентарните избори в Русия през 2011 г.

Хилари Клинтън също така хвърли вина за провала си и върху шефа на ФБР Джеймс Коми заради възобновяването на разследването на нейните имейли 11 дни преди изборите. Според нея това са две "безпрецедентни събития", повлияли върху загубата ѝ от Доналд Тръмп.
Клинтън за първи път публично коментира причините за неуспеха си на президентските избори в САЩ.

По време на последната си за годината пресконференция настоящият американски президент Барак Обама остро разкритикува Москва заради хакерските атаки в хода на надпреварата за Белия дом. Той дори разкри, че е призовал Владимир Путин да бъдат спрени кибератаките и това наистина станало. Двамата държавници разговаряли по въпроса на срещата на Г-20 в Китай през септември. "Когато видях президента Путин си казах, че най-ефективният начин да предотвратим атаките, е като говоря директно с него и да му кажа, че това трябва да спре, защото ако той не го направи, ние също ще отвърнем", заяви Обама.

По време на пресконференцията американският държавен глава определи Русия като по-малка и по-слаба страна от САЩ, която "не произвежда нищо, което другите искат да купят, освен петрол, газ и оръжия". Той изрази съжаление, че отношенията между Вашингтон и Москва са се влошили напоследък.

Споделяне

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?