Хилари Клинтън обвини руснаци и американци в сговор срещу кандидатурата й

Хилари Клинтън обвини руснаци и американци в сговор срещу кандидатурата й

Хилари Клинтън обясни изборното си поражение срещу Доналд Тръмп, като заяви, че руснаците навярно са координирали своите кибератаки с американци, дори с екипа на президента републиканец, предаде Франс прес.

Бившата кандидатка на демократите дълго коментира дезинформационните и пиратските атаки срещу нея в месеците преди вота, за които Вашингтон обвинява Русия.

"Руснаците според мен (. . .) нямаше да знаят как да превърнат тези информации в оръжия, без да получат помощ от американци", каза Клинтън на форум за дигиталните технологии в Ранчо Палос Вердес, Калифорния, като се позова на разпространени чрез интернет фалшиви данни, програми роботи, качвали постове в Туитър, и хакнати електронни писма.

Предполагаемите руски усилия по думите ѝ са били подпомогнати по-специално от "хора, разполагащи с данни от анкетите".

Запитана кой според нея е ръководел руснаците, тя заяви: "Получаваме все повече сведения за контакти между участници в кампанията на Тръмп и близки на Тръмп с руснаците преди, по време и след изборите".

След друг журналистически въпрос Клинтън добави: "Да, склонна съм да мисля за Тръмп. Трудно е да не го прави човек".

Клинтън заяви на конференцията, че смята станалото с нея за "безпрецедентно". "Освен това мисля, че съм станала жертва на много големите очаквания да спечеля" изборите, добави тя.

Тръмп и ключовите му помощници неведнъж са отхвърляли подозренията за техни неправомерни контакти с руски официални лица по време на миналогодишната изборна кампания в САЩ. Москва също опровергава обвиненията, че се е опитвала да повлияе на вота.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?