Хилари Клинтън обяви план за борба със сомалийските пирати

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви план за борба с пиратството, който предвижда замразяване на авоарите на пиратите и съдебното им преследване от засегнати държави, съобщиха световните агенции в четвъртък. Според държавния секретар съществуват начини да се действа срещу фирми, които са в бизнес отношения с пирати.

"Тези пирати са престъпници, това са морски въоръжени банди. Тези, които планират нападенията, трябва да бъдат задържани, а извършителите - да бъдат съдени. Успяваме да открием, замразим и затрудним ползването на авоарите на много групировки", заяви Клинтън.

Според нея засегнатите държави трябва да поемат отговорността си и да преследват пиратите, както и да бъдат изготвени стратегии за освобождаване на заловени от пирати кораби и екипажи.

Клинтън обяви, че американската администрация ще призове за организиране на международни срещи, на които да бъде обсъдена координацията на действията срещу пиратите. Тя се ангажира да поиска незабавни заседания на Контактната група за пиратството при сомалийските брегове за обсъждане на този план.

Контактната група за пиратството бе основана след резолюция на ООН на 14 януари с цел съгласуване действията за борба с пиратството край Сомалия. В нея членуват САЩ, Китай, Русия, Япония, Индия, Австралия, Франция, Великобритания, Германия, Италия, Саудитска Арабия и Йемен.

Клинтън съобщи, че САЩ ше изпратят свой представител на донорската конференция за Сомалия на 23 април в Брюксел. Според нея борбата с пиратите преминава и през подобряване на ситуацията в Сомалия.

Споделяне

Още от Свят