Хилари Клинтън с нова световна инициатива за борба с глобалното затопляне

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обяви началото на международна инициатива за борба със замърсители на околната среда с кратък живот като метана и саждите - причина за над една трета от глобалното затопляне, предаде Франс прес.

В присъствието на представители на Канада, Бангладеш, Мексико, Швеция и Гана - страни, участващи в инициативата - Клинтън призова и други държави да се присъединят към "Коалицията за климата и качеството на въздуха".

Тази коалиция - първото международно начинание по рода си - ще води световна кампания за намиране на решения срещу замърсителите с кратък живот, заяви Клинтън в реч в Държавния департамент.

Над една трета от глобалното затопляне се причинява от замърсители с кратък живот. За сравнение емисиите от въглероден диоксид (CO2), които се задържат много дълго в атмосферата, са отговорни за половината от глобалното затопляне, каза Клинтън.

Замърсителите с кратък живот унищожават всяка година милиони тонове реколта и имат разрушителни последствия за здравето. Милиони хора умират, след като са дишали сажди от готварската си печка, отработени газове от дизеловите автомобили и камионите, които се движат по пътищата, отбеляза държавният секретар.

Друг източник на замърсяване, включен в инициативата, е метанът, който се отделя във влажните зони, при извличането на въглерод, от газовата и петролната промишленост, от газовете, образуващи се в червата на преживните животни и при разлагането на органичните отпадъци.

Ако успеем значително да намалим замърсяването от източници с кратък живот, това ще има ефект върху климата в относително кратък срок, каза Клинтън. Тя цитира доклад на ООН, според който "премахването на тези източници на замърсяване до 2030 г. ще сведе до половин градус по Целзий очакваното към 2050 г. затопляне на планетата с 1 градус".

Държавният секретар на САЩ изтъкна, че коалицията, разполагаща с фонд от 15 милиона долара, е възможност за допълване на различните дейности за намаляване на емисиите от газове с парников ефект.

Споделяне

Още от Свят