„Хилд” не сключва договори, преговаря за законовата рамка на дейността си

„Хилд” не сключва договори, преговаря за законовата рамка на дейността си

Ръководството на нашумялото у нас дружество „Хилд” обяви в понеделник, че е спряло да подписва договори с многобройните си клиенти, докато не изясни с регулаторните органи и съответните държавни институции законовата рамка на дейността си.

„Хилд – България”, дъщерно дружество на международна компания „Хилд”, започна да предлага в София в средата на годината нова за пазара ни услуга, насочена към хората на възраст над 65 години, които имат собствени жилища в София. Според услугата дружеството сключва договор с такива възрастни хора, като те му прехвърлят собствеността върху имота, срещу което получават договорена предварително пожизнена месечна рента и определена сума в брой. Възрастните хора запазват правото на доживотно ползване на жилището си, а компанията собственик поема разноските по поддръжката му, плащането на данъци и общите части.

След като започна дейност, „Хилд” бе атакувано първоначално медийно, а след това и институционално, че няма гаранция за хората, сключили договор, че ще получат обещаната рента и твърдата сума, ако нещо се случи с дружеството. Според Комисията за финансов надзор (КФН) предлаганата услуга била форма на животозастраховка, а „Хилд” не било лицензирано за застрахователна дейност. Преди месец под натиска на застрахователни дружества спешно бе приета от парламента поправка в кодекса за застраховане, която бе наречена поправката „Хилд”, така че услугата на дружеството влезе в списъка на животозастрахователните продукти.

В понеделник един от основните акционери в дружеството майка „Хилд” -  американецът Джеф Ули - обясни, че „Хилд България” ще се съобрази със законовите промени, и допълни, че откакто са приети поправките в кодекса за застраховане, е спряно подписването на договори с клиентите. Той обаче не уточни дали "Хилд” ще се лицензира като застраховател, или ще работи както досега. Според Ули след приемането на промените в застрахователния кодекс се възникнали още юридически въпроси, които трябва да се решат след разговори с регулаторните органи.

Джеф Ули наблегна, че компания „Хилд” не е против регулирането на дейността ѝ, защото, ако някой нарушава етиката при такъв тип дейност, уронва престижа на всички играчи. Той подчерта, че е привърженик да има регулаторна рамка за гарантиране на сигурността на възрастните хора, клиенти на „Хилд”.

Акционерът поясни още веднъж, че основен финансов участник в „Хилд” е инвестиционната банка „Мерил Линч”, с която в петък е бил подписан договор за нова кредитна линия от 25 млн. евро в допълнение към кредитната линия от 50 млн. евро. Акционер с дял от 5% в компанията е и Дойче банк.

Бордът на директорите на „Хилд” се събра в София на заседание. Пред журналистите бе представен целият борд – акционерите – американецът Джеф Ули и германецът Бернард Ян Венделн, членовете на борда Джон Уърт, Питър Забуйи, Даниел Пейс от „Мерил Линч” и Никола Янков – бивш зам.-министър. Управител и изпълнителен директор на „Хилд” в България е Диляна Георгиева.

„Хилд” развива основно дейност в Унгария, където има сключени стотици договори с възрастни хора. Там дейността на „Хилд” не е законово регулирана, макар че, по думите на Джеф Ули, там също се водели разговори с регулаторните органи за гарантиране на правата на клиентите на „Хилд”.      

Споделяне

Още от България