Хиляда души вече са се записали за участие в столичния маратон в неделя

Сн.Архив

Близо хиляда души вече са се записали за участие в маратона в София в неделя. Той се провежда за 30-и път и организаторите се надяват времето да е хубаво за да се включат още ентусиасти.

Най-важното е маратонът да привлече българите към спорта и скоро да постига много по-голяма масовост, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.Тя се надява събитието да помогне на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Председателят на БОК Стефка Костадинова обмисля да се пусне в масовия старт на 3 км. Другите дистанции са 6 км, 18 км и класическите 42.195 км.

За маратонското бягане са се записали 250 души, като около 75 са чужденци. Сред тях има и състезателка от Австралия. Регистрацията продължава на сайта на събитието.

Шабан Мустафа ще защитава титлата си, която спечели миналата година с време 2:28.21 часа. При жените пък за България ще бяга шесткратната победителка в столичния маратон Милка Михайлова.

Фандъкова подари плакет за първия шампион в софийския маратон Станимир Ненов. Той и синът му ще участват в надпреварата.

Наградният фонд е 25 хил. лева, като Столичната община е осигурила 8000 лева. Другата част от средствата са от генералния спонсор "Изи кредит".

В неделя движението в центъра на София ще бъде спряно между 7 и 15 часа. "Надявам се шофьорите да проявят търпениеи разбиране", каза Фандъкова.

Споделяне

Още от Спорт

Къде му е мястото на Бойко Борисов?