Хиляда европейци остават в неизвестност след труса в Непал

Поне 2 млрд. долара трябват на страната за възстановяването й след опустошенията

Най-опустошителният от 80 години трус в Непал взе 6200 жертви, сн. БГНЕС

Хиляда европейски остават в неизвестност седмица след опустошителното земетресение в Непал, взело живота на 6200 души и ранило 14 хиляди. Сред жертвите са дванадесет граждани на страни от Европейския съюз, а 1000 няма никаква връзка, съобщи посланичката на ЕС в Непал Ренсе Теринк, цитирана от Ройтерс.

"Не знаем къде са, нито къде биха могли да бъдат", каза тя пред журналисти в Катманду. Повечето от тях по думите ѝ са туристи, пътували в местностите Лангтанг и Лукла. Лангтанг е популярно място за трекинг северно от Катманду, а Лукла е начална точка за алпинистите, тръгващи на деветдневен поход към базовия лагер под Еверест.

Надеждите са те да са живи и да се намират в останали изолирани след трусовете местности.

Непал призова за допълнителна чуждестранна хуманитарна помощ, тъй като нарастват нуждите на оцелелите в руините и настанени в палаткови лагери.  

Не по-малко от 2 млрд долара ще са необходими на Непал, за да започне възстановяването на страната след опустошителното земетресение, взело 6200 жертви и ранило близа 14 хиляди души. Това съобщи финансовият министър на страната Рам Шаран Махат. В сумата, която все още е само прогнозна, са предвидени средства за възстановяването на жилищни домове, болници, административни сгради и исторически паметници.

Опустошителното земетресение от миналата събота е на път да провали земеделския сектор в Непал, предупредиха експерти на световната организация по прехраната към ООН. Нейни представители, както и експерти от ЕС са в страната, за да се запознаят на място с обстановката след труса. Според специалистите най-спешни са мерките за възстановяването на канализацията и разчистването на труповете на умрелите животни.

В дългосрочен план от помощ ще се нуждаят хората, които се занимават със селско стопанство. Това са две трети от населението на страната.  Според Организацията по прехраната към ООН земетресението вероятно ще провали жътвата на пшеница тази година, тъй като голяма част от семената за посев са унищожени. Най-сериозната грижа на специалистите е хората да не пропуснат момента за засаждане на ориза, което трябва да стане през май. Ако това се случи, означава, че добивът на основната зърнена култура за непалците ще бъде нарушен до края на 2016 година.

По последни данни броят на загиналите при земетресението в Непал надвиши 6 200, а ранените са 14 хиляди. Осем милиона от общо 28 млн. жители на страната са засегнати от катастрофата,  сред тях 1.7 милиона са деца, по данни на ООН.

Земетресението с магнитуд 7.8, станало на 25 април, е най-смъртоносното в Непал от над 80 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?