Хиляда лева глоба за смъртта във фонтана на „Славейков”

Хиляда лева глоба за смъртта във фонтана на „Славейков”

Софийският градски съд оцени на 1000 лв. живота на 34-годишния Веселин Маринов, който през май 2005 г. загина от токов удар когато потопи ръцете си във фонтана на столичния площад „Славейков”. В понеделник магистратите прочетоха присъдата си, според която с административна глоба се наказва изпълнителният директор на пазари „Теменуга” Васил Каменов. Общинското дружество стопанисва „фонтана-убиец”.

Другите двама обвиняеми по делото - бившият управител на "Общински  пазари" Георги Зенгинов и директорът на "Крамкомплекс" ООД  Симеон Кралев, са невинни, отсече съдът. Зенгинов трябвало да осигури строителния надзор, а Кралев е изградил водното съоръжение.

Освен подсъдимите по делото от доказателствата в процеса е видно, че и други лица са имали отношение към изграждането, експлоатацията и поддръжката на съоръжението.  Това са част от съображенията, които са взети предвид от съда.

Осъденият на 1000 лв. глоба коментира, че трябва да има изкупителна жертва.

Майката на загиналия Веселин Петров - Аделина Свещарова, заяви, че обвинителният акт е написан лошо. Тя смята да заведе друго дело срещу „виновните за инцидента”, които според нея са „на много по-високо ниво от тези, които днес бяха в залата”. Възрастната жена добави, че не вярва в българското правосъдие.

Аделина Свещарова каза още, че е писала четири жалби до ВКП, че се е срещала със заместник-главния прокурор Камен Ситнилски, но въпреки това досега не е имало резултат. Според нея по фонтана е работено без проект, с неподходящи материали, освен това съоръжението не се е поддържало редовно. Та смята, че подсъдимите са си разделили парите, направени от икономии при строежа и поддръжката на фонтана.

В мотивите си магистратите записаха, че Каменов е бездействал като управляващ дружеството, стопанисващо фонтана. Той не е контролирал профилактиката и ремонтите му, което е една от причините за смъртта на годишния Веселин Маринов.

Споделяне

Още от България