Хиляда мигранти са върнати в Либия за последните две седмици

Хиляда мигранти са върнати в Либия за последните две седмици

Около 1000 мигранти са били върнати в Либия за последните две седмици, съобщи агенцията за миграцията на ООН, цитирана от ДПА.

Причината за заминаването на тези хора донякъде може да се обясни със ситуацията в Триполи, където се стигна до едни от най-тежките сблъсъци, откакто там преди девет месеца избухнаха военни действия, заяви Международната организация по миграцията (МОМ).

"Най-малко 953 мигранти, сред тях 136 жени и 85 деца, са били върнати на либийския бряг през първите две седмици на 2020 г.", добави тя. Всички са отведени в центрове за задържане.

МОМ отбеляза, че за същия период на миналата година в Либия не е върнат нито един мигрант. "Сегашното внезапно увеличение на заминаванията е особено обезпокоително с оглед на силно ограничения капацитет за издирване и спасяване в Средиземно море", добави организацията.

Корабите на неправителствените организации за спасително-издирвателни операции са докладвали за 273 спасени мигранти за същия период.

В Триполи се водят боеве от април миналата година, когато източнолибийските сили на Халифа Хафтар предприеха офанзива за превземане на града, който е под контрола на признатото от ООН правителство.

През последните години Либия се превърна в основна транзитна страна за мигранти, предимно африканци, които се опитват да стигнат до Европа с лодки. Хиляди от тях или се удавиха, или бяха спасени в открито море.

Либия не е безопасно място за връщането на корабокрушенци. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан с данните на ООН, според които около 1000 мигранти, спасени в Средиземно море, са били върнати на либийския бряг от началото на годината.

Местата, където да бъдат откарвани спасени корабокрушенци, се определят от международното право, поясни говорителят. По неговите думи ЕС работи за подобряване на условията за мигрантите и бежанците в Либия.

Говорителят уточни, че досега с европейски средства около 50 000 мигранти са напуснали Либия и са се върнали у дома, а над 5000 са били преместени заради необходимостта да получат международна закрила. Основната част от европейската помощ за либийските власти е насочена към спасяването на живота на мигрантите и за защита на човешките им права, допълни той.

По думите на говорителя основното очакване от насрочената за следващите дни среща в Берлин за Либия е да се улесни постигането на примирие. Говорителят отбеляза, че едва след прекратяването на огъня може да се търси политическо решение на хаоса в страната от последните девет години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?