Хиляден протест срещу отслабената защита за Натура-зоните

Протестиращите са против посегателството над природата, сн. Mediapool

Хиляди хора се събраха на протест в защита на българската природа в София. Конкретният повод е несъгласието на граждани и природозащитни организации с поправките в Закона за биоразнообразието, които предстои да се разгледат в парламента и които отслабват защитата за зоните от европейската екомрежа "Натура 2000".

Шествието с първоначално стотици любители на природата тръгна от паметника на Алеко Константинов на столичния булевард "Витоша" и се отправи към църквата "Света Неделя" с викове "Оставка" и "Искаме природа, не искаме бетон!".

"Елате с нас, протеста е за вас", опитаха се да привлекат поддръжници сред посетителите на заведенията по централната улица на столицата. По пътя на шествието демонстрантите се увеличаваха.


Сн. БГНЕС

Митингът мина покрай Министерския съвет и продължи към парламента.

По време на шествието малко момче, качено на раменете на баща си, държеше мегафон и викаше: "Искаме природа, не искаме бетон".


Сн. Mediapool

Сред протестиращите бяха музикантът Васил Гюров, скулпторът проф. Велислав Минеков, депутатът от БСП Явор Божанков, съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов и общинският съветник Тома Белев от "Демократична България".

"Благодаря на тези, които са с бели коси. Благодаря и на тези, които са с децата си. Днес ме попитаха защо протестираме, сега ще кажа: протестираме защото обичаме България, протестираме, защото обичаме природата", каза Белев пред събралите се. 


Сн. Mediapool

"Ние сме различни, има зелени, някъде видях крайно леви, десни, консерватори. Но ти не може да си истински зелен, ако не обичаш българската природа, ти не може да си патриот, ако не обичаш природата на родината си. Ти не може да си консерватор, ако не обичаш природата, която са ти оставили дедите. Ти не може да си ляв, ако не обичаш природата, в която живееш. Ти не може да си десен, ако не обичаш природата, която дава всичко на твоето семейство. Дава ти въздух, вода, място за почивка", добави той. 

Към края на протеста думата поиска момиченце, за да каже: "Морето е за всички, не за богати чички". Събралите се започнаха да скандират думите ѝ.


Сн. Mediapool

Протестиращите се заканиха, че ако бъдат приети текстовете, свързани с "Натура 2000", протестите ще продължат и ще са по-многолюдни.  

Демонстрации под наслов "Долу ръцете от морето, планините, реките и горите" имаше и в редица градове в цялата страна - София, Бургас, Варна, Благоевград, Пазарджик, Ботевград, както и на Карадере. Различни природозащитни организации и граждани са недоволни от законовите поправки, внесени от бившия екоминистър Нено Димов и веднъж върнати от премиера Бойко Борисов. Те обаче са отново на дневен ред с мотива, че е необходим нов подход за управление на екологичната мрежа "Натура 2000".

Според природозащитниците измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа "Натура 2000". Една от спорните поправки изключва българските учени от процеса на управление на защитените зони.


Сн. Mediapool

ГЕРБ и Обединените патриоти са напът да ликвидират цялата мрежа "Натура 2000", се посочва в позицията на организагторите на протеста. "Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов, влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем!"


Сн. БГНЕС

"Леенето на бетон по морето, сечта на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат всекидневна практика, ако не излезем сега срещу ВСИЧКИ промени в закона касаещи екологичната мрежа "Натура 2000":

- Още 4 години няма да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма цели, всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.

- Още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата, на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.

- Ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.

- Ще се разпилее ценен ресурс за управление на защитените зони.

От природозащитните организации припомнят, че предложенията вече са приети на първо четене и че се очаква много скоро да бъдат гледани и на второ четене без да се отчетат становищата на гражданските организации и научните институции.

"Реално те нямат глас в нищо, включително в заповедите за обявяване на защитените зони. БАН е най-голям враг на природата в България според тези изменения. Ще започнат да леят бетон на ляво и на дясно по този закон и никой няма да може да ги спре. Това са европейски пари - това е тяхната идея", каза пред БНР Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България".

Природозащитниците изразяват съмнения относно качеството на документите, които ще управляват защитените зони. Опасяват се, че МОСВ ще дава зелена светлина на всяко инвестиционно намерение, игнорирайки природозащитните цели.

"Чрез тези промени се въвежда т.нар. "нов подход за "Натура 2000". Този подход е изработен от фирма срещу 1 милион лева близо, по оперативна програма "Околна среда", а са разписани от г-н Нено Димов и екипа му в същото време, когато заблуждаваха обществото, че на Пирин може да се строи и то без оценка", коментира пред БНР Катерина Раковска от WWF - Световен фонд за природата.

Споделяне

Още по темата

Още от България