Хиляди арменци почетоха паметта на избитите преди 92 години над 1 млн. сънародници

Над 15 000 арменци преминаха в понеделник вечерта по улиците на Ереван в навечерието на 92-та годишнина от масовото избиване на техни сънародници в Османската империя по време на Първата световна война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След като изгориха турско знаме на площада на свободата в Ереван, участниците в похода, носещи факли, се насочиха към монумент в памет на жертвите, където положиха венци.

Много от участниците носеха знамена на 22 държави, които са признали арменския геноцид, сред които Канада, Полша, Швейцария. Много представители на арменската диаспора са пристигнали в Ереван, за да участват в похода.

По традиция сутринта в деня на годишнината във вторник хиляди хора се събраха пред мемориала в Ереван, издигнат в памет на жертвите на геноцида. Венци положиха всички членове на арменското правителство.

Заупокойна молитва беше отслужена от върховния партиарх и католикос на всички арменци, главата на Арменската апостолическа църква Карекин Втори.

В реч по повод годишнината от геноцида президентът Роберт Кочарян подчерта, че международната общност си дава сметка, че геноцидът е не само престъпление срещу определен народ, но и престъпление срещу цялото човечество.

Кочарян допълни, че самото престъпление - геноцид - е толкова опасно, колкото и опитите то да бъде отричано или прикривано.

Арменският президент заяви, че Армения ще благоденства и ще се развива като родина на всички арменци по света.

Арменският геноцид в Османската империя през 1915-1917 г.  отне живота на 1,5 милиона арменци. Турция обаче оспорва  цифрите и твърди, че тогава са загинали само 300 хиляди арменци и точно толкова турци.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?