Хиляди българи и румънци са получили неправомерно британски визи

Хиляди българи и румънци са получили входни визи без да отговарят на необходимите условия, се посочва в официален доклад във Великобритания, предаде Би Би Си.

Това е било и в разрез със съветта на британските дипломати в посолствата в двете страни. Визите са издавани от представители на вътрешното министерство в самата Великобритания, в рамките на специална програма на Европейския съюз за хора, желаещи да се занимават с бизнес, от страни-кандидатки за членство в съюза.

Но националната служба за контрол, която следи правителствените разходи, заяви, че много от тези, които са получили визи, нямат бизнес квалификации, както и че мнозина от тях дори не владеят английски език.

Агенции в България и Румъния, които казват, че могат да гарантират издаването на визите, са получавали хиляди долари от кандидатите.

Британската заместник-министърка по имиграционните въпроси Бевърли Хюз беше принудена да подаде оставка заради скандала, а дипломат, който разкри проблема пред опозиционни британски политици, беше наказан.

Британското вътрешно министерство е пренебрегвало дипломатическите мисии в София и Букурещ в 90% от случаите, установи британската служба за контрол върху правителствените разходи.

Обещавайки промени в системата, британският вътрешен министър Дейвид Блънкет призна, че е имало явни случаи на злоупотреби.

Според опозиционната Консервативна партия обаче разкритията са само върхът на айсберга. Говорителят на партията по въпросите на вътрешната сигурност каза: "Ние сме видели само две страни. Нямаме наблюдения върху всички случаи в останалите райони".

Службата за контрол е открила, че имиграционните служители в София и Букурещ са имали "сериозни притеснения", за злоупотреби с британската визова система.

И ако те са били оставени да си свършат работата, са щели да бъдат издадени по-малко от 10% от реално издадените визите.

Но властите във Великобритания не са обръщали внимание на имиграционните служители, които били превърнати просто в "персонал, който издава визи по инструкции от вътрешното министерство".

Според Дейвид Кларк от контролната служба не е имало съгласувано разбиране между британските визови служители в двете страни и служителите от вътрешно министерство във Великобритания какви стандарти да се прилагат при оценка на молбите.

Министър Блънкет каза, че сега объркването вече е изчистено.

В отделен доклад, поръчан от правителството, държавният служител Кен Сътън казва, че е имало "явни доказателства" за злоупотреби с визовата система за източноевропейски бизнесмени.

Той обаче оневинява вътрешното министерство от обвиненията, че е било запознато с измамите и не е реагирало.

Сътън установява, че близо 23 000 българи и румънци са дошли във Великобритания с визи между април 2002 и март 2004 - но каза, че повечето от тях са работили, а не са търсили помощи.

Оттук нататък решенията за даване на визи ще бъдат вземани на място в страната, където е подадена молбата, обяви вътрешното министерство.

Скандалът с визовите измами избухна, когато британският консул в Букурещ Джеймс Камерън писа до Дейвид Дейвис от Консервативната партия.

Впоследствие се разбра, че дипломатът е наказан за тази си проява.

Дейвис каза, че както контролната служба, така и докладът на Сътън са показали, че Камерън, който беше отстранен от работа, е бил "абсолютно прав".

Той добави, че това е унизителна ситуация и че ако е трябвало да падат нечии глави, то е трябвало да бъдат на онези, които носят отговорност.

Проверката е установила, че при издаването на визи са допускани редица нарушения:

- Издаване на визи на лица, които в миналото са влизали нелегално във Великобритания или на които е отказвано убежище;

- Близо 150 от подалите молби са представили почти еднакви "бизнес планове" от един и същи агент и че е имало хора, които дори не знаели какво съдържа техният бизнес план;

- Други желаещи за визи не са притежавали необходимите умения за посочения от тях бизнес и не са имали никакви познания по английски;

- Българи и румънци, които са получавали или туристическа, или студентска виза, след това бързо вземали бизнес виза.

В София броят на молбите за визи е нараснал от 63 през 2001 - 2002 г. до 8 034 през 2003- 2004 г. - достатъчен повод, за да се бие тревога.

Споделяне

Още от Балкани