Хиляди българи протестираха с Анонимните срещу правителствата

Снимка от протеста на Anonimous във Варна, Сн: БГНЕС

Въпреки очакванията световният протест срещу правителствата, организиран от Анонимните, да събере около 5 хиляди души в София, шествието в понеделник вечерта тръгна от пилоните на НДК с около 200 души. Докато минаваха по булевард "Витоша" към тях обаче се присъединиха още стотици недоволни от политиката на ГЕРБ и придвижвайки се към площада пред Народното събрание демонстрантите, предимно младежи, вече наброяваха около 1500. Един от тях дори бе арестуван след атака с пиратки и потрошени стъкла на сградата на пропускателния пункт зад Народното събрание.

Част от протестиращите в столицата се опитаха да преминат загражденията пред сградата на Парламента. Шествието в София блокира на моменти и движението на автомобилите в районите, през които минаваше.

Във Варна протестиращите се събраха пред емблематичната за морската столица Козирка. Те бяха привлечени от призива, че "5 ноември е напомняне на правителството, че ако продължават да ни притискат революцията е неизбежна. А какво целим? Смяна на 45 + 23 годишното статукво и политически модел. Как ще го постигнем? Цялата политическата класа - дим да я няма! Разпускане на НС и МС, без рестарт на политическия модел от последните 23 години".

Тридесетина благоевградчани огранизираха шествие с фенери и свещи като знак на протест срещу кабинета на Бойко Борисов. В Стара Загора обаче на мястото на срещата на протестиращите отидоха само полицаи и журналисти, които обаче нямаше кого да охраняват и какво да отразяват.

Протестиращите викаха и издигнаха лозунги срещу сегашния начин на живот в страната, демографската криза и ниското заплащане на труда. Те поискаха парламентът да бъде разпуснат до края на февруари и да се насрочат нови избори за Народното събрание.

Основна цел на протеста е да се предизвика обществен дебат за устройството и управлението на държавата, заяви Георги Палпурин, един от организаторите на шествието в столицата.

"В обществото трябва да се търси формат, в който да има максимална публичност на разходването на средствата, нашите средства, общите средства, ефективността от тези средства, защото ние ходим, работим, внасяме в държавата точно с тази цел - да получаваме една придадена стойност, която отговаря на нашето виждане. Ако имате частен бизнес и предлагате лоша услуга, съответно вие фалирате. С управлението е по същия начин - една фирма я контролира пазарът, а управлението би следвало да го контролират гражданите и да имат ресурсите адекватно да търсят правата си", заяви Палпурин.

У нас протестът преминава под наслов "Да свалим маските и застанем пред каските". Искаме да събудим хората и трябва да се знае, че след протеста България няма да бъде същата, заявиха организаторите.

Това масово купуване на гласове и на медии довежда до приспиване на хората. Ние искаме да ги събудим, заяви по-рано през деня координаторът на протеста Янаки Ганчев.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?