Хиляди белгийци защитиха единството на страната си

Хиляди белгийци демонстрираха в неделя по централните улици на Брюксел в защита единството на страната си. Причината е продължаващата на 160 дни политическа криза, в която повече от пет месеца след парламентарните избори политиците не могат да излъчат кабинет.

В същото време се засилват спекулациите, че Белгия може да се разпадне на франкофонска и фламандска общности, като между тях остават и около 70 хиляди германоговорящи.

Идеята за демонстрацията се роди, след като за  кратко време над 140 хиляди белгийци се подписаха под инициирана от жителка на франкофонския град Лиеж петиция срещу опитите на белгийски политици, най-вече от Фландрия, да насочат нещата към разделяне на Белгия на две държави -  Фландрия и Валония.

"Ние, белгийците, по рождение, сърце и избор, настояваме политиците да уважават страната ни и нашето единство", се казва в декларация на демонстрантите, връчена на белгийския парламент.

По-рано този месец бяха прекратени четирипартийните преговори за правителство. На този фон се засилват медийните спекулации, че е под въпрос бъдещето на 177-годишната държава, в чиято столица са  централите на НАТО и основни институции на Европейския съюз.

В неделния протест участваха около 50 хиляди души, в основната си част франкофони. Стотици хора бяха увити в националния трикольор, други носиха плакати "Мама е фламандка, тате е франкофон, всички сме белгийци".

Политиците от Фландрия - по-богатата и по-гъсто населена и холандски говореща северна част на страната, искат повече автономност, докато колегите им от южната, по-бедна част Валония настояват да се запази статуквото. Фламандските партии, уморени от безкрайното субсидиране на юга, предлагат децентрализиране на властта в преговорите, ръководени от евентуалния премиер - фламандският християндемократ Ив Летерм.

Споделяне

Още от Свят