Хиляди бунтовници пристигат с автобуси в Северозападна Сирия

Хиляди бунтовници пристигат с автобуси в Северозападна Сирия
Десетки автобуси със сирийски бунтовници, които капитулираха и се съгласиха да предадат град Дума, който контролираха от няколко години, пристигнаха в територии под бунтовнически контрол в Северозападна Сирия, предаде Ройтерс, цитирайки военен наблюдател. 
 
Очаква се около 40 000 бунтовници и членове на техните семейства да напуснат град Дума, в анклава Източна Гута край столицата Дамаск, който бе превзет от сирийската армия след двумесечна офанзива, съобщи проправителственият вестник "Уатан". 
 
С падането на Дума силите на президента Башар Асад възстановяват контрола си върху цяла Източна Гута, - анклав, който бе най-солидната опозиционна крепост край Дамаск. 
 
67 автобуса, превозващи стотици евакуиращи се бойци на групировката "Джаиш ал Ислам" ("Армия на исляма") и членове на техните семейства, пристигнаха днес в контролирани от опозицията райони недалеч от Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс. 
 
Според руското министерство на отбраната 3600 екстремисти и техни близки са напуснали Дума през последните 24 часа. Като част от споразумението, постигнато под егидата на Русия, "Джаиш ал Ислам", която контролираше града, освободи стотици свои пленници и заложници, които държеше. 
 
Споразумението влезе в сила в неделя, часове след като медицински хуманитарни групи съобщиха за предполагаема химическа атака с десетки жертви в града в събота, ден след като правителствените сили подновиха интензивните си бомбардировки над него заради отказа на бунтовниците да капитулират. 
 
ООН изрази днес тревога от разрастващия се поток от прокудени от домовете си в Източна Гута хора. Смята се, че над 133 000 души са напуснали анклава за четири седмици, а хуманитарни организации на ООН все още нямат достъп до района. 
 
Около 45 000 от бежанците са настанени в 8 приемни центрове край Дамаск. Приблизително същия брой жени, деца и възрастни са напуснали препълнените центрове, след като са били проверени от правителствените служби. 
 
"Ние знаем, че се извършват такива проверки на цивилни, напускащи Източна Гута, но както е известно, ние не сме участници в споразуменията за евакуация, нито в тяхната реализация", каза на брифинг в Женева Андрей Махечич, говорител на службата на върховния комисар на ООН за бежанците. 
 
Западните страни твърдят, че атаката на Асад срещу Източна Гута е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност, настояваща за пълно прекратяване на огъня в цяла Сирия. Дамаск и Москва обаче казват, че примирието не покрива този анклав и че офанзивата е била необходима, за да се сложи край на контрола на ислямистките бунтовници над този район с голямо цивилно население и за да се спре артилерийският обстрел на столицата. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят