Хиляди честват падането на Стената в Берлин

Хиляди честват падането на Стената в Берлин
Хиляди отбелязват в понеделник в германската столица 20-та годишнина от падането на Берлинската стена.

Германският канцлер Ангела Меркел, последният съветски ръководител Михаил Горбачов и бившият полски президент Лех Валенса преминаха през първият контролно-пропускателен пункт на Берлинската стена, отворен за безконтролно преминаване преди 20 години.

"Ние сме един народ", припомни Ангела Меркел лозунга от мирната революция в ГДР през 1989 г., предаде АФП.

Меркел, която е отраснала в Източна Германия, благодари на Горбачов, че е направил промяната възможна.

"Това не е ден за празнуване само за Германия, но и за цяла Европа", подчерта тя.

Последният съветски ръководител заяви, че главните герои за обединението на Германия са германците и руснаците. "Тези народи понесоха огромни загуби по време на Втората световна война, но въпреки това намериха в себе си сили за помирение", допълни той.

В понеделник вечерта хиляди хора се присъединяват към световните лидери на церемонията по повод 20 годишнина от падането на стената в германската столица, което отбеляза края на Студената война.

Снимки от историческата нощ преди 20 години, когато германците от Източен Берлин прескачаха високата 3.6 метра бетонна бариера, доминират телевизията и вестниците в Германия през последните седмици.

Меркел, първият германски лидер израснал в ГДР, приема десетки световни лидери. Британският премиер Гордън Браун, френският президент Никола Саркози, руският президент Дмитрий Медведев и американският държавен секретар Хилари Клинтън са в германската столица. В Берлин вече са пристигнали и хиляди туристи.

"Нощта на 9 ноември бе сбъдването на една мечта. Мнозина имаха роля, но това нямаше да се случи без куража на хората от бившата Източна Германия", заяви Меркел в Берлин.

В рамките на днешните чествания ще бъдат съборени като 1000 огромни изрисувани парчета домино на разстояние от 1.5 км.

Главните събития от честването ще се проведат на Бранденбургската врата.

Подкрепеното от СССР правителство на ГДР започва строителството на "антифашистката защитна бариера" в ранните часове на 13 август 1961 година заради масовото преминаване на граждани на комунистическата република в капиталистическия Западен Берлин.

Най-малко 136 души са били убити, опитвайки се да преминат стената в периода 1961 – 1989 година. Хиляди обаче са успели да преминат през минните полета, полицейските кучета, използвайки тунели, скривалища в коли и други.

Стената пада, след като говорителят на Политбюро Гюнтер Шабовски казва на пресконференция, предавана по телевизията, че всички граждани на ГДР могат да преминат в Западен Берлин през граничните пунктове веднага. Той обаче не знаел, че решението не трябва да се обявява до 4 часа на следващата сутрин и неподготвените и претоварени служители от източната част на Стената не успели да удържат устремилият се веднага след пресконференцията поток от хора, желаещи да преминат от другата страна.

Според социологическо проучване обаче един на всеки осем германци иска Берлинската стена да бъде издигната наново. Повечето от привържениците на тази идея са работници, безработни или симпатизанти на левите сили. 35% от анкетираните са на мнение, че след обединението на Германия несправедливостта в страната се е увеличила.

79% пък са на мнение, че събитията от преди 20 години са щастлива случайност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа