Хиляди честват Сталин на Червения площад

Над хиляда активисти и симпатизанти на руската комунистическа партия се събраха тази сутрин край Кремълската стена в Москва, за да поднесат цветя на гроба на Йосиф Сталин по случай 50-ата годишнина от смъртта на съветския диктатор, информира АФП.

На поклонението присъства и лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов. Повечето участници в церемонията носеха червени карамфили и портрети на бившия господар на страната, чието управление беше белязано главно с насилствената колективизация в селското стопанство и с масови кървави репресии срещу милиони руснаци.

Според московския комунистически лидер Александър Куваев днес се очаква край гроба на Сталин да дефилират близо 4000 души.

Сталин е велика личност и за малко време постигна огромен напредък в страната; той работи в трудна епоха, в условия на класова борба, а що се отнася до репресиите, по този въпрос днес има много измислици, смята Куваев.

Централните руски всекидневници публикуват редица материали във връзка с годишнината, включително разкрития от различен характер, опровергаващи официалната версия за смъртта и погребението на Сталин.

Московский комсомолец припомня изваждането на тялото на Сталин от мавзолея, където беше съхранявано наред с мумията на Ленин, и погребването му до Кремълската стена през 1961 г. След това обаче тялото е било кремирано и сега гробът е празен, твърди изданието.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?