Хиляди демонстранти поискаха в Букурещ оставка и разпускане на парламента

Хиляди демонстранти поискаха в Букурещ оставка и разпускане на парламента

Румънската жандамерия използва сълзотворен газ срещу демонстранти по време на протест пред правителството в неделя вечер срещу гласуваните изменения в Наказателния кодекс, осигуряващи супер имунитет на някои категории лица на изборни длъжности по отношение на дела за корупция, и планираните промени в закона за амнистията и помилването, съобщават румънските вестници в понеделник.

Вестник "Гъндул" посочва, че около 1000 души са протестирали пред сградата на правителството в Букурещ срещу измененията в Наказателния кодекс и закона за амнистията, призовавайки за оставката на премиера Виктор Понта. Жандармерията неколкократно е използвала сълзотворен газ, когато протестиращите се опитвали да преминат през полицейския кордон.

Демонстрантите скандирали "Крадците - в затвора, не на амнистията", "Мафиотски парламент", "Понта е лъжец!" и "Долу правителството", посочва изданието, като отбелязва, че включването в демонстрацията на група привърженици на футболния клуб "Стяуа" предизвикало прояви на насилие.

Под заглавие "Гневният народ иска оставката на правителството" вестник "Евениментул зилей" съобщава за "протест-маратон, продължил над пет часа" въпреки минусовите температури, по време на който около 2000 демонстрантите призовали за оставка на правителството и разпускане на парламента.

Вестник "Гъндул" коментира, че операциите "Наказателен кодекс" и "Помилване", осъществени през нощта на 9 декември в парламента и продължени на следващия ден на пленарно заседание, показват сериозни недостатъци в законодателния процес, пълна липса на прозрачност и пример как парламентарното мнозинство може да се наложи със сила, а правилата да бъдат потъпкани.

Изданието отбелязва, че парламентаристите от управляващия Социал-либерален съюз (СЛС) са доказали как със сътрудничеството на други парламентарни групи и в отсъствието на опозицията могат да гласуват тайно важни проекти, които са скрили от пресата и обществеността. Проучване по случая показва как група "посветени" парламентаристи изиграват задкулисните си игри и изпълняват политически поръчки, получени от ръководствата на партиите си, макар техните лидери да отричат участие в тези операции, посочва всекидневникът.

Вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА пише, че двете основни партии в управляващия съюз - Социалдемократическата и Национално либералната търсят решение за разпадане на коалицията. Според вестника има сериозни неразбирателства между ръководствата на двете формации. Изданието отбелязва, че социалдемократите продължават да подкрепят закона за амнистията и промените в Наказателния кодекс, докато либералите се противопоставят.

Успоредно с това социалдемократите обсъждат собствена кандидатура за президентските избори (досега двете партии поддържаха кандидатурата на лидера на НЛП Крин Антонеску), а либералите говорят за излизане от управлението, посочва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?