Хиляди демонстранти в Тайланд окупираха правителството

Хиляди демонстранти в Тайланд окупираха правителството

Хиляди представители на опозицията в Тайланд излязоха на улиците на Банкок,настоявайки за оставката на премиера Самак Сундараведж и неговия кабинет. Те окупираха офисите на държавната телевизия NBT и нахлуха на територията на правителствената резиденция, предадоха световните агенции във вторник.

По данни на полицията, протестиращите, които са били между 15 и 17 хиляди, са разбили вратите на правителствената резиденция и са се разположили на нейна територия, без да се опитват да щурмуват самата сграда. Обстановката била спокойна.

Демонстрантите смятат Самак Сундараведжпросто за пълномощник на бившия министър-председател Таксин Шинаварта, който е в доброволно изгнание.

В телевизионно изявление Самак каза, че ще направи всичко възможно, за да възстанови нормалната обстановка в страната, като все още не е дошло времето да призове армията да възстанови реда.

ББС припомня, че сегашният протест е само една от многото улични демонстрации, организирани през настоящата година от група, наречена Народен алианс за демокрация.

Дълга ваканция за правителството

"В момента контролираме повечето от ключовите правителствени офиси и пречим на служителите да отиват на работа", каза Сондхи Лимтонгкул, лидер на алианса пред АП.

"Днес обявяваме дълга, дълга ваканция за правителството", допълни той.

Независимо от името си Народен алианс за демокрация, всъщност организацията води кампания за края на демокрацията, твърдейки, че начинът на гласуване води само до корупция и до неефективно правителство, коментира ББС.

Вместо това те искат в голяма степен назначаван парламент и законна роля за армията като арбитър в тайландската политика.

Народният алианс за демокрация вече изигра централна роля в свалянето преди три години на Таксин Шинаварта, един от най-подкрепяните политици в Тайланд.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?