Хиляди демонстрират в Германия срещу национализма

Хиляди демонстрират в Германия срещу национализма

Седмица преди европейските избори, хиляди хора в Германия излязоха да демонстрират срещу национализма и в подкрепа на европейското единство. На 19 май се проведоха такива маршове в Берлин, Фракфурт, Лайпциг, Мюнхен, Щутгарт, Кьолн и Хамбург.

Демонстрантите, оценявани на няколко хиляди в Берлин и Кьолн, носеха европейски флагове и плакати, призоваващи за "Обединена Европа" и "Европа на солидарността вместо Европа на отечествата".

Общо 50 000 души излязоха в Берлин, където проявата е под мотото "Европа за всички - твоят глас срещу национализма".

На 23-26 май ще се проведат избори за Европейски парламент, в които се очаква кандидатите на крайната десница да се представят добре, тъй като според социологическите допитвания страхът от ислямския екстремизъм ще мобилизира националистическия вот.

Организатор на акциите е широкият алианс "Европа за всички" и по-специално благотворителната организация Parität, антиглобалситката организация Attac, правозащитната Proasyl и екологичните организации "Гринпийс" и Naturfreunde Deutschlands. Подкрепа за демонстрациите обявиха Лявата партия и Пиратската партия.

По данни на организаторите, в същия ден подобни демонстрации са проведени в 42 града в 12 европейски страни – в Букурещ, Малмьо, Виена и Утрехт. .

На 18 май в Милано се проведе митинг на привържениците на европейските крайнодесни партии, които планират да създадат единна фракция в новия Европейски парламент. Събитието бе организирано от Матео Салвини, вицепремер на Италия и лидер на партия Лига, която се очаква да е първа сила на евроизборите в страната. В групата влизат германската партия Алтернатива за Германия, Австрийска партия на свободата, френският Национален сбор, също и естонските десни популисти. Прогнозите сочат, че алиансът може да разчита на 10% от гласовете на избирателите в ЕС.

Според репортаж на "Политико" митингът в Милано далеч не е бил толкова многоброен и ентусиазиран, както се е предполагало. Освен това мероприятието бе засенчено от крупния корупционен скандал с лидера на австрийската Партия на свободата Хайнц - Кристиан Щрахе, довел до разпад на коалиционно правителство в страната.

Споделяне

Още от Европа