Хиляди детонатори изчезнали от взривилия се цех край Горни Лом

Сред взрива в цеха стана ясно, че има разпръснати боеприпаси по цялата му територия, архивна снимка БГНЕС

Петдесет хиляди детонатора са изчезнали от взривилия се в началото на октомври завод за обезвреждане на боеприпаси край Горни Лом, предаде Нова телевизия в сряда. това е станало въпреки охраната, която пази обекта след инцидента взел 15 жертви, чието разследване продължава.

Има и задържан - бившият работник в предприятието Светлин Славчев, който е криминално проявен.

Липсващите детонатори са били съхранявани на около два километра от взривения цех. Те съдържат цветни метали - мед и месинг.

"Постепенно са ги изнасяли. Може и някой друг да е вземал от тях. Категорично не може да се каже, това ще установи дознанието", заяви адвокатът Цветан Тодоров.

Кражбата на устройствата, макар и обезопасени, поставя под сериозен въпрос сигурността в оръжейния завод. В завод "Миджур" все още има пълни складове с взривни вещества, а полицията пази само пред входа, сочи проверка на телевизията. Ограничен периметър се охранява от частна фирма, а общата площ на завода е 400 декара.

"Забранено ни е да влизаме. Ако вътре влезе някой, не можем да го видим. Преди имаше камери, но след като гръмна заводът, те не работят", твърди охранител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?