Хиляди файлове изтрити от масивите на британската полиция заради грешка

Хиляди файлове изтрити от масивите на британската полиция заради грешка

Хиляди досиета са били изтрити от централната електронна база данни на британската полиция заради компютърна грешка, призна вътрешното министерство на Обединеното кралство. Ведомството посочи, че причината е технически проблем, и допълни, че в момента се проверява какви са мащабите му, предаде ДПА.

Днес вестник "Таймс" съобщи, че над 150 000 досиета за арести с ДНК данни и пръстови отпечатъци са били изтрити.

Министерството обаче подчерта, че става дума само за данни за хора, които са били освободени и повече не са обект на разследване.

"Техническият проблем с Националната компютърна база данни на полицията е отстранен и заедно с партньорите от правоохранителните органи ускорено работим за оценяване на въздействието му", заяви ведомството. "Проблемът се отнася до хора, които са били арестувани, но вече са пуснати на свобода, и срещу които не са били предприемани по-нататъшни действия; не са изтрити никакви досиета на криминални или опасни лица. Няма и как да бъдат изтрити още досиета."

Държавният министър по въпросите на престъпността и полицията Кит Молтхаус поиска от вътрешното министерство и полицията да потвърдят, че "няма опасност за обществената сигурност", съобщи британската агенция Прес асосиейшън. "Бърза проверка е установила проблема и са направени нужните корекции, за да може той повече да не се повтаря", посочи той.

"Таймс" съобщи, че грешката най-малкото ще се отрази на възможността на полицията да отваря наново стари случаи.

Опозиционната Лейбъристка партия поиска изявление на вътрешния министър Прити Пател. "Това е изключително сериозен пробив в сигурността, който създава огромни опасности за обществената сигурност", заяви вътрешният министър в сянка Ник Томас-Саймъндс.

"Не може да се допуска некомпетентността на това хаотично действащо правителство да излага хората на риск, да позволява на престъпниците да ходят на свобода и жертвите (на престъпления) да бъдат лишавани от правосъдие."

"Таймс" пише, че заради грешката е нарушена работата на британската визова система, поради което обработката на молби е спряна за два дни.

Споделяне

Още от Свят