Хиляди филипинци избягаха от домовете си заради вулкан

Хиляди филипинци избягаха от домовете си заради вулкан

Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори пореден ден. Хиляди местни жители избягаха от домовете си, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вулканът се намира на 330 км южно от филипинската столица Манила в провинция Албай. Второто поредно повърхностно изригване на Майон продължи около пет минути и се случи тази сутрин, заяви Филипинският институт по вулканология и сеизмология.

"Образува се сивкава пара и стълб от пепел, които до голяма степен останаха скрити заради обвилите вулканичния кратер облаци", заяви институтът. "Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната дейност са били чути от местните жители", допълват от там.

Институтът повиши степента на тревога за Майон на втора, след като стана факт първото повърхностно изригване. При него се образува стълб от пепел с приблизителна височина от 2500 м.

Институтът заяви още, че холата трябва да са бдителни и да не навлизат в 6-километровия радиус на опасната зона, за да се намали във възможно най-голяма степен рискът от инциденти, предизвикани от внезапни изригвания, падания на камъни и свличания на земни маси.

Над 2200 жители на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са избягали от домовете си, заяви говорител на полицията. Те са настанени в училища, които са превърнати в евакуационни центрове.

Високият 2472 м вулкан е изригвал около 50 пъти от 1616 г. Последното му смъртоносно изригване е от май 2013 г., когато петима туристи загиват, а седем души са ранени.

Най-страшното изригване е през 1814 г., когато загиват над 1200 души, а населено място е погребано под вулканична кал. През 1993 г. загиват 79 души.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?