Хиляди хора протестираха заедно с работниците от ОЦК в Кърджали

Многохилядно шествие премина в четвъртък вечерта по централния булевард "България" в Кърджали, след като първоначално за половин час беше блокиран "островът" на кръговото движение в района на автогарата, предаде агенция БГНЕС от града.

Това вече не е само протест на металурзите от Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали, тъй като към него се присъединиха десетки други синдикални организации от всички браншове - образование, здравеопазване, промишленост, услуги и т. н.. Проведе се митинг срещу работодателите, които като Валентин Захариев не са плащали дълго време пари на работниците си.

Металурзите от ОЦК окончателно изгубиха надежда, че собственикът на завода Валентин Захариев ще им плати заплатите и вече очакват той или банките - кредитори да започнат процедура за несъстоятелност. Преди седмица Окръжната прокуратура и икономическата полиция започнаха разследване срещу Захариев. По непотвърдена информация снощи той и изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова са пристигнали в Кърджали, за да дадат показания.

В края на март работниците и служителите внесоха искове в Районния съд, след като се убедиха, че това е единственият начин да получат заплатите си, неплащани вече половин година. Всички 349 иска, внесени до момента, са решени и заповедите за изпълнение та паричните задължения за тях са издадени, заяви председателят на съда Валентин Спасов. Днес са постъпили още 7 иска.

В 14-дневен срок юристите на ОЦК имат шанса да внесат възражения, но такива няма и досега.

Ако до 6 април (петък) работните заплати на металурзите не бъдат изплатени, инициативният комитет предвижда на 11 април да бъдат проведени протестни митинги в София, пред сградата на “Интертръст холдинг” АД и пред Народното събрание.

Ако и тогава исканията им не бъдат удовлетворени, работниците и служителите от ОЦК-Кърджали са решени да блокират най-близкия граничен контролно-пропускателен пункт.

 

От КНСБ заявиха, че сделката за “ГОРУБСО – Мадан” все още не е финализирана, а с тези средства трябваше да се покрият голяма част от разходите за работни заплати и осигуровки за металурзите в Кърджали.

В четвъртък се разбра, че близо три седмици след като беше обявена от премиера Бойко Борисов, сделката за "ГОРУБСО - Мадан" е на път да приключи. И продавачът "Интертръст холдинг", и купувачът "Върба - Батанци" очакват документите да бъдат внесени в Централния депозитар в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?