Хиляди хора в 15 града на страната протестираха срещу високите сметки за ток

Опожарени коли на EVN в Пловдив, сблъсъци с полицията във Варна, обстрел със снежни топки на министър Делян Добрев в София

Протестът пред Министерството на икономиката, енергетика и туризма

Няколко хиляди граждани в петнайсет големи градове на страната се включиха в протеста срещу нереално високите декемврийски сметки за електроенергия, които бяха получени в хиляди домакинства в цялата страна, където ток се подава и от трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-ПРО.

Обяснението и на трите дружества, повторено през деня и от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев, че по-високите суми във фактурите отговаряли на по-големия отчетен период и по-високата консумация на ток заради по-студеното време, раздразниха още повече хората. Към това се прибавяло и увеличението на цената на тока от средата на годината, което е между 13 и 16% за различните електроразпределителни дружества.

Протестите бяха организирани чрез създадените в последно време сдружения на недоволните граждани и чрез социалните мрежи и за първи път привлякоха толкова много хора по едно и също време в 15 града.

Хората не скриваха и възмущението си от обясненията на трите дружества и на министъра за студеното време и дългия период на отчитане. "Тези фактори би трябвало да дадат около 30% по-висока сметка спрямо миналия декември, но моята сметка е 120% отгоре", коментира пловдивчанин, за когото това е жив обир.

В София протестът срещу сметките за ток бе подсилен и с протест срещу "своеволията" на столичната "Топлофикация".

На доста места протестите на гражданите бяха на ръба на гражданското неподчинение.

В София министърът на икономика и енергетиката Делян Добрев бе засипан с град от снежни топки и мощно освиркан, когато се опита да излезе и да разговаря с протестиращите пред сградата на министерството.

Цялото пространство пред министерството бе запълнено от гневни граждани. Мнозина от тях обявиха за виновни за високите сметки собствените на енергодружествата, които се облагодетелствали на гърба на народа. Издигнати бяха плакати и транспаранти с надписи: "Всички ЕРП-та на народа" и "Няма да плащам рекет". Скандираше се още "Мафия" и "Оставка".

Софийският протест бе в знак на солидарност с протестите в Пловдив, София, Русе, Благоевград и други областни градове. В Пловдив в съботния ден гневен и колоритен протест срещу сметките за ток направиха и жителите на квартал Столипиново.

В подобен дух преминаха и протестите в другите градове на страната. Протестиращи във Варна граждани изгориха публично сметките си за ток. Там се стигна до сблъсъци с полицията, след като участници в протеста обстреляха с камъни и яйца сградата на местното енергодружество и счупиха няколко прозореца. Полицията задържа един човек, който след това бързо бе пуснат.

В Добрич гневни граждани хвърлиха стотинки пред местното енерго в знак на протест с надутите сметки. В Благоевград недоволните, които напълниха центъра на града, бяха над три хиляди души.

Коли на ЕВН опожарени в Пловдив

В Пловдив през нощта срещу неделя бяха опожарени два автомобила на обслужващото региона електроразпределително дружество ЕВН. Кадрите от охранителните камери показват, че колите са били умишлено запалени от маскирани лица, казаха от централата на дружеството в Пловдив. Оттам са предали на полицията тези записи.

"Тази нощ вандалският акт беше насочен не само срещу собственост на дружеството, но и срещу всички наши сътрудници в цяла Югоизточна България, които са отговорни за осигуряване на качествено снабдяване и обслужване на над 1.5 млн. клиенти. Този акт на практика постави под заплаха живота и на всеки, който би могъл да се намира наблизо по време на извършването му, на пожарникарите, които трябваше да изгасят огъня, на служителите на полицията, които осигуряваха мястото след това", се казва в изявление на компанията.

"Това е акт, извършен в центъра на втория по големина град в България близо до детска градина от маскирани и очевидно добре организирани лица, което ние остро осъждаме", заявяват от ЕВН.

Министър Добрев: Хората са превъзбудено от всичко, което се случва

"Министерство на икономиката, енергетиката и туризма прави всичко възможно да извърши необходимите проверки и да установи дали сметките за изразходвана електроенергия на жителите на цяла България са коректни", каза пред журналисти министър Делян Добрев, след като свика извънреден брифинг в министерството.

Това стана след като пропаднаха опитите му да разговаря с протестиращите пред министерството граждани, а самият той бе обстрелван и улучен от снежни топки.  Делян Добрев заяви, че е поканил в министерството някои от организаторите на протеста, където да изложат своите искания, но те са отказали.

"Никога не съм бягал от диалог и тежки теми, но за съжаление подобен диалог не можа да се получи. Явно хората са много превъзбудени от всичко, което се случва”, коментира министър Добрев и добави, че се надява в следващите няколко дни диалогът с протестиращите да бъде осъществен.

Делян Добрев подчерта, че трябва да се направи разграничаване между сметките за топлоенергия и сметките за електроенергия, тъй като сметките за топлоенергия в София се изчисляват на базата на прогнозни данни, а сметките за електроенергия са на базата на показателите от електромерите.

По думите на министъра – в резултат на проверките е установено е, че по време на Коледните и Новогодишните празници електроразпредителните дружества са пуснали повече от своите инкасатори в отпуска, като по този начин се е удължил периодът на инкасиране на сметките.

Вместо сметките да са на 28 дни, има случаи, където сумите са фактурирани за 38, дори 40 дни, което е увеличило сметките и показанията на електромерите с поне една трета, обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?