Хиляди искат прозрачност на разходите за кризата, Борисов не вижда проблем

снимка БГНЕС

Над 2000 души са се подписали в петиция, с която се призовават държавните институции да дадат пълна прозрачност на огромните разходи, свързани с преодоляването на кризата. Инициативата е на клуб "Просперитет" и датира от 20 април. С нея се предлага създаване на онлайн публичен регистър на всички разходи, свързани с извънредното положение.

"Всеки разход да се записва в деня на извършването му, като се посочва източник на финансиране и критерии за одобряването му. Отделно да се посочват разходи, финансирани от ЕС. В регистъра да се посочват и отпуснатите кредити, свързани с подпомагане на фирми в условията на здравна криза. Подробно да бъдат представени и финансиранията по мярката 60/40, която покрива заплати и осигуровки на работници", призовава петицията.

За схемата 60/40 вече бе създаден публичен регистър - само за одобрените фирми, но не и за отхвърлените. Справка в регистъра показва, че с първите траншове по схемата държавата масово подпомага луксозни 4- и 5-звездни хотели по курортите, някои от които са построени след спорни приватизационни сделки или с неясни капитали по време на прехода. Някои от тях са собственост на офшорки. За разлика от схемата 60/40, фирмите, които ще бъдат капитализирани или кредитирани през Българската банка за развитие, не са достояние на обществеността. Години наред ББР не желае да дава отчетност за конкретните проекти, които финансира, с аргумента, че това е банкова тайна.

В петицията се настоява още всеки месец да се публикуват отчети, които обосновават разходите и ги обвързват с постигнатите резултати.

"Така държавата ще подпомогне едновременно и работниците, и работодателите. Ще задоволи и обществените очаквания за повишаване на доходите, борба с корупцията, и развитие на икономиката. А ние, гражданите, ще поемем контрола върху живота си в собствените си ръце", прозовават подписалите петицията. Те се аргументират, че не искат парите да бъдат откраднати.

Борисов: Много сме прозрачни

Преди ден президентът Румен Радев подкрепи петицията с изявление, в което също се настояваше за установяване на пълна прозрачност на държавните разходи в извънредното положение. Премиерът Бойко Борисов отхвърли това настояване с тезата, че правителството е достатъчно прозрачно.

"Средствата са публични, нали се взимат с постановления. По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Грипените", когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно", каза Борисов във вторник.

Проблем с прозрачността на изпълнителна власт обаче има. Във вторник Антикорупционният фонд съобщи, че преди три седмици е отправено заявление за достъп до обществена информация към Министерството на здравеопазването с молба да се предоставени копия на сключените с китайски и български производители договори за доставка на лични предпазни средства.

Законовият срок за отговор е изтекъл преди седмица, но отговор няма.

Фондът подкрепя петицията на клуб "Просперитет" за създаване на публичен регистър.

Разходи за милиарди

В обясненията към петицията се напомня, че ЕС отпуска на България около 1.5 милиарда лева финансова помощ за борба с коронавируса. Тази сума е предназначена за медицински цели, в помощ на най-уязвимите малки и средни предприятия, както и за подпомагане на пазара на труда.

Отделно българското правителство обяви икономически пакет от 4.5 милиарда лева, предназначени за засегнатите бизнеси и хората със свободни професии.

"Размерът на тези колосални за българските мащаби суми създава предпоставки за колосални злоупотреби. В ситуация като сегашната, освен престъпно, това би било и неморално. За много хора тези средства могат да се окажат животоспасяващи. Законът и моралът изискват те да бъдат употребени по възможно най-ефикасния и оптимален начин", призовават авторите на петицията.

Членове на клуб "Просперитет" са Калин Манолов (журналист), Мартин Димитров (икономист), Христослав Ангелов (икономист), Бойко Бочев (бизнесмен), Николай Кюркчиев (икономист), Петър Славов (адвокат) и Владимир Сотиров (психиатър).

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?