Хиляди испанци на протест срещу орязаната държавна ВЕИ-помощ

Хиляди испанци излязоха в събота вечерта по улиците на Мадрид, за да протестират срещу реформа на правителството, предвиждаща намаляване на помощите за сектора на възобновяемите енергийни източници, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Под звуците на траурния марш демонстрантите преминаха пред сградата на министерството на енергетиката, носещи плакати срещу реформата и скандирайки, че тя ще разори 62 000 испански семейства.

Демонстрантите носеха жълти шапки и тениски - символ на слънчевата енергия. Някои от тях бяха довели децата си. В края на протеста те спазиха едноминутно мълчание в знак на протест срещу реформата, планирана от кабинета.

Подтиквани през 2007 г. от социалистическото правителство Хосе Луис Сапатеро да инвестират във фотоволтаични системи за имотите си, десетки хиляди семейства след началото на кризата през 2008 г. видяха как намаляват премиите, които им отпуска държавата в замяна на използваните от тях възобновяеми енергийни източници. В някои случаи средствата бяха намалени от управляващите наполовина.

На 6 юни испанското правителство одобри нов план за възобновяемите енергии, който ще спести на властите 1.7 милиарда евро на година от намаляване на помощите за използване на възобновяеми енергийни източници.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?