Хиляди излязоха на демонстрация срещу тероризма в Барселона

Символната улица "Рамблас" в Барселона, която вчера стана арена на кървавия атентат, отнел живота на 13 души, вече е достъпна за гражданите. Движението около пешеходната алея, където ван връхлетя върху пешеходци, е отворено.

Хиляди хора се събраха на траурно шествие в петък, което целеше да покаже, че гражданите не се страхуват. Шествието осъди тероризма, а присъствалите носеха множество цветя и свещи.

Те почетоха с минута мълчание паметта на жертвите. Демонстрацията им бе съпроводена от траурен камбанен звън.

Крал Фелипе Шести и премиерът Мариано Рахой, както и премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон присъстваха на церемонията на площад "Каталуня" в Барселона. Участниците скандираха "Не ме е страх! Не ме е страх!"

Премиерът Рахой, който още снощи пристигна Барселона, определи атаката като "джихадистки тероризъм".

"От името на цяла Испания, искам да изразя солидарност с Барселона, която бе ударена от джихадистки тероризъм, както случи преди в други градове по света", заяви той.

Борбата срещу тероризма е "глобална битка" и главен проблем за Европа, каза днес испанският премиер. Рахой благодари на спешните служби за работата им, както и на многобройните послания за солидарност и подкрепа, получени от цял свят. Той говори на съвместна пресконференция в каталунската столица с регионалния премиер Карлес Пучдемон.

"Ние можем да работим заедно, да действаме като екип", подчерта Рахой. Според него в настоящия момент главна задача е оказването на помощ на пострадалите при двата терористични акта и на техните семейства.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа