Хиляди излязоха на митинг в Бейрут срещу прозападното правителство

Хиляди излязоха на митинг в Бейрут срещу прозападното правителство

Десетки хиляди поддръжници на ливанското движение Хизбула и неговите просирийски съюзници участваха в петък в протестен митинг срещу правителството в Бейрут, съобщи ББС.

Мерките за сигурност са изключително затегнати заради призива на лидера на движението Хасан Насрала “да изгоним неспособното правителство”. Опасенията сред официални власти са, че този призив може да доведе и до изблици на насилие.

Преди седмица също десетки хиляди души се събраха в столицата на страната за погребението на антисирийски настроения министър Пиер Джемайел, който бе убит в колата си. Техният протест бе насочен срещу Хизбула и Сирия.

В петък премиерът на страната Фуад Синьора призова да се устои на опита за “преврат”. Неговият кабинет е в криза след убийството на министър и изтеглянето на четирима от хората на Хизбула.

От своя страна движението настоява да получи повече министерски кресла, които да дадат право на вето върху решенията на органа. Хизбула поиска от своите привърженици да не прекратяват протестите, докато исканията не бъдат изпълнени.

Хизбула обвинява правителството в провал на опита да окаже подкрепа по време на сраженията с Израел. В същото време антисирийски настроените партии има мнозинство в кабинета и обвиняват Хизбула в обслужване на интересите на Дамаск.

“Правителството на Синьора се доказа като некомпетентно, провали се в изпълняването на своите обещания и не постигна нищо значимо”, заяви лидерът на Хизбула.

От своя страна Синьора заяви, че независимостта на Ливан е застрашена и демократичната система е в опасност.

“Ние няма да позволим опита за преврат срещу демократичната система, нейните институции и правила”, добави той.

Правителството, оглавявано от Синьора, дойде на власт след изтеглянето на сирийските войски от Ливан в началото на миналата година след като бе убит премиера Рафик Харири.

 

Споделяне

Още от Свят