Хиляди излязоха по улиците на Барселона в подкрепа на референдума за независимост

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко хиляди демонстранти, включително Пеп Гуардиола, уважаваният бивш мениджър на футболния клуб на града, се събраха в Барселона, за да подкрепят референдума за независимост в Каталуния, планиран за 1 октомври, предаде БГНЕС.

Карл Пиджемонт, лидер на регионалното правителство, предизвика Мадрид в петък, като определи дата за гласуване, въпреки че тя беше обявена за незаконна от испанския Конституционен съд.

"Ще гласуваме, дори и испанската държава да не го иска", каза Гуардиола на съгражданите си. Той призова за подкрепата на международната общност срещу "злоупотребите с авторитарна държава".

Според градските власти на демонстрациите са присъствали над 30 000 души, но сепаратистки източници говорят за 47 000 души.

"Мисля, че независимостта е единственото решение", каза Рамон Фон, пенсиониран на 67-годишен мъж.

"Искам референдумът като първа стъпка, а ако мнозинството споделя моето мнение, а след това и да спечелим независимост", каза той.

Последното проучване на регионалното правителство установи, че 73% от каталунците подкрепят провеждането на референдум, подобен на този, който се проведе в Шотландия през 2014 г., въпреки че не беше одобрен от британското правителство.

Но същото проучване установи, че 48.5% от респондентите се противопоставят на независимостта, докато 44.3% я подкрепят.

През 2014 г. Каталуния проведе незадължителен вот, в който повече от 80% от гласувалите избраха независимостта, макар че само 2.3 от 6.3 милиона гласоподаватели взеха участие.

Заможният регион от 7.5 милиона души се гордее с езика и обичаите си и отдавна иска по-голяма автономия от Мадрид.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?