Хиляди излязоха по улиците в Каталуня в защита на задържаните бивши министри

Пучдемон призова от Белгия за протести без насилие, още няма заповед за ареста му

Пучдемон, сн. ЕПА/БГНЕС
Хиляди хора излязоха по улиците на каталунските градове Барселона, Тарагона, Жирона и Леида, за да протестират срещу задържането под стража на осем членове на сваленото регионално правителство на Каталуния, съобщи Асошиейтед прес.
 
На този фон сваленият от поста председател на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон, който от началото на седмицата е в Брюксел, поиска да бъдат освободени задържаните му колеги.
 
"Като легитимен председател на правителството на Каталуня, настоявам за освобождаването на съветниците (министрите, бел. АФП) и на заместник-председателя" Ориол Жункерас, заяви Пучдемон в реч, излъчена от регионалната каталунска телевизия. 
 
В изявлението, направено в Белгия, Пучдемон призова каталунците да протестират срещу испанските власти "без насилие, мирно и с уважение към мненията на всички", предаде Асошиейтед прес.
 
"Яростта, с която испанското правителство нападна една прекрасна европейска нация, е възмутителна и е заплаха за всички нас", каза Пучдемон и добави, че каталунската независимост "вече не е вътрешен проблем" на Испания.
 
Противоречива информация за ареста на Пучдемон 
 
Адвокатът на Карлес Пучдемон заяви в ефира на белгийската телевизия Ве Ер Те, че испански съд е издал заповед за арест на сваления от власт каталунски лидер, 
 
"Току-що научих от клиента си, че е издадена заповед за арест на председателя и четирима от неговите министри, които се намират в Белгия", заяви адвокат Пол Бекерт.
 
"Това на практика означава, че испанското правосъдие ще изпрати сега искане за екстрадиция до федералната прокуратура в Брюксел", допълни той.
 
Високопоставен източник от испанския Върховен съд обаче опроверга твърдението на адвоката и каза, че заповед за арест най-вероятно ще бъде издадена в петък.
 
Не е ясно каква е причината за противоречивите информации. Още вчера испански медии прибързаха да съобщят за издаването на тази заповед, но източници от съдебната власт в Испания отрекоха това да е вярно. 
 
Когато бъде издадена, заповедта трябва да бъде преведена и изпратена на прокуратурата в Белгия. Впоследствие белгийската прокуратура трябва да разпореди на полицията да задържи издирвания и да го доведе за разпит от белгийския съд. 
 
След разпита издирваният може да бъде освободен или задържан до предаването му на властите, издали заповедта.
 
Съдът в Белгия следва да се произнесе по заповедта в срок до 60 дни, а съдебното решение подлежи на обжалване. Ако издирваният се съгласи доброволно да бъде върнат, процедурата отнема до 10 дни.
 
Пучдемон пристигна в Брюксел в началото на тази седмица, а наетият от него местен защитник Пол Бекерт уточни, че клиентът му засега ще остане в Белгия. Адвокатът не изключи възможността
 
Пучдемон да поиска от Белгия политическо убежище - вероятност, която самият Пучдемон отхвърли по-рано открито. 
 
Ако тази процедура бъде задействана, тя може да повлияе на сроковете за изпълнение на европейската заповед за задържане.
 
Официалните процедури по европейската заповед за арест предвиждат държавите от ЕС да изпълнят подобна заповед по принципа на взаимното признаване на съдебните решения. Европейска заповед за арест се издава за деяния, наказуеми съгласно правото на издаващата държава с лишаване от свобода за не по-малко от 12 месеца, или ако наложеното наказание лишаване от свобода е със срок над четири месеца.
 
В решението на Съвета на ЕС от 2002 г., с което се въвежда европейската заповед за задържане, е отбелязано, че съдът може да постанови отказ за връщането на издирвания. Отказът може да бъде постановен, когато европейската заповед е издадена "с цел преследване или наказване" на някого "заради неговия пол, раса, вяра, етническа принадлежност, националност, език, политически убеждения или сексуална ориентация". 
 
Единственият бивш министър с гаранция излиза от ареста 
 
В петък каталунският бивш министър Санти Вила плати гаранция от 50 000 евро и съдия нареди той да бъде освободен от затвор край Мадрид.
 
Вила, който прекара изминалата нощ в затвора, е единственият член на сваленото каталунско правителство, получил вчера право на освобождаване под гаранция.
 
На останалите осем бивши регионални министри, задържани по силата на разследване за опит на регионалните власти да предизвикат отцепване на автономната област от Испания, това право беше отказано.
 
Вила, който в каталунското правителство отговаряше за бизнеса, подаде оставка в знак на протест ден преди на 27 октомври каталунският парламент да гласува в подкрепа на обявяването на независимост.
 
Съдия Кармен Ламела нареди паспортът му да бъде конфискуван и той ще трябва да се явява в съда на всеки две седмици. Бившият каталунски министър продължава да е разследван за бунт, противодържавна дейност и злоупотреба със средства наред с останалите си колеги от уволнения регионален кабинет.
 
Германия подкрепи Мадрид 
 
В петък германското правителство подкрепи начина, по който Мадрид се справя с кризата в Каталуния, предаде Франс прес.
 
"Според мнението на германското федерално правителство Испания е правова държава и поради това като говорител на правителството аз не виждам причина да коментирам решенията на испанските съдилища", заяви пред журналисти правителственият говорител Щефен Зайберт.
 
"За нас е важно и от огромен интерес единството и конституционният ред в Испания да бъдат запазени", подчерта Зайберт. 
 
Той добави, че Берлин подкрепя изцяло позицията на испанския премиер Мариано Рахой.
 
ЕК: Въпросът с Пучдемон е изцяло в ръцете на независимото правосъдие
 
Говорител на Европейската комисия от своя страна коментира, че въпросът с европейската заповед за задържането на бившия премиер Карлес Пучдемон е изцяло в ръцете на съдебните власти и ние напълно уважаваме тяхната независимост. 
 
"Изцяло уважаваме конституционния ред в Испания и нямаме какво да добавим, каза говорителят в отговор на всякакви въпроси по тази тема. Няма повод да се намесваме", добави говорителят, цитиран от БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят