Хиляди кандидати не бяха допуснати до парламентарните избори в Иран

Хиляди кандидати не бяха допуснати до парламентарните избори в Иран

Съветът на пазителите на конституцията - органът, натоварен да валидира кандидатите на парламентарните избори в Иран, насрочени за 21 февруари, защити решението си да не допусне десетки хиляди от тях, като посочи, че е действал съгласно закона, предаде Франс прес.

Общо 7 296 кандидати за 290 места в парламента бяха дисквалифицирани, повечето от правителствената коалиция на умерени консерватори и реформатори, срещу 7148 допуснати от съвета ,доминиран от крйни консерватори.

На предавана по телевизията пресконференция говорителят на Съвета защити неутралитета на институцията, като заяви, че Съветът на пазителите на конституцията се придържа към закона и правилата, гласувани от парламента и никога не е заемал политическа позиция.

"Това, което съветът преценява, са доказателствата в досиетата на кандидатите и после действа единствено в съответствие със закона", подчерта Абас Али Кадходаи.

Избирателната активност е едно от предизвикателствата на предстоящите в петък избори, след призиви на опозицията за бойкот на гласуването, което ще се състои в условията на тежка икономическа криза и остро напрежение със САЩ.

Върховният водач аятолах Али Хаменей вчера призова иранците да изпълнят своя "религиозен дълг" и да отидат до урните, като предупреди срещу "пропаганда" и "заговори" на врагове на Ислямската република.

Говорителят на съвета на пазителите на конституцията каза, че очаква "добро участие" в изборите. "Равнището на участие обикновено не пада под 50 процента и на тези избори ще има 50-процентна избирателна активност ".

По улиците на Техеран граждани заявиха пред АФП, че няма да гласуват, разочаровани от неизпълнените обещания на политиците.

Избран през 2013 г. и преизбран през 2017 т., президентът Хасан Рохани беше обещал по-големи социални и индивидуални свободи и уверяваше, че иранците ще могат да се възползват от сближаването със Запада, особено след подписването на международно споразумение за ядрената програма на Иран през 2015 г. Но след едностранното оттегляне на САЩ от това споразумение през май 2018 г. и възстановяването на драконовските американски санкции срещу иранската икономика, Иран е изправен пред тежка рецесия и галопираща инфлация, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?