Хиляди куб. м боклуци почистени през уикенда в София

Хиляди кубически метри боклуци извозиха през почивните дни от фирмите концесионери по чистотата в София в първите два дни от стартиралото в събота пролетно почистване на столицата, съобщиха от общината в неделя.

1023 куб м. едрогабаритни отпадъци и още 84 куб.м други боклуци са извозени в събота, през първия ден на кампанията по пролетното почистване на София. На следващия ден към сметището поеха още стотици куб. м отпадъци.

В Двата дни са изчистени близо 600 дка градинки и междублокови пространства, както и 1700 декара улици.

В 9 столични района – Сердика, Оборище, Подуяне, Красна поляна, Студентски, Витоша, Люлин, Кремиковци , Панчарево е започнало премахване на нерегламентирани сметища.

Почиствани са паркове и градинки в районите Средец, Оборище, Подуяне, Слатина, Изгрев, Триадица, Илинден, Надежда, Искър, Студентски, Кремиковци, Панчарево и Банкя.

В Люлин и Възраждане са били засадени цветя и дръвчета. Започнало е и почистване на коритото на река Джибарица в район Лозенец.

Техниката, извозваща отпадъците, е осигурена от фирмите- концесионери и от фирмите „Пътища и съоръжения” ЕАД, Балкан-инженеринг груп, Арго труп Екзакт- ООД .

Заедно с пролетното почистване вървят и акции на Столичния инспекторат против паркирането в зелените площи. През почивните дни инспекторите са наложили глоби на обща стойност 750 лв.

Пролетното почистване в София ще продължи до 18 април, като в това време хората ще имат възможност да се погрижат не само за междублоковите пространства, но и да изпразнят мазетата и домовете си от ненужни вещи като стари мебели, излезли от употреба електроуреди, за които могат да се обадят безплатно на фирмата "Елтехресурс" на телефон 0800 14 100, да се отърват от стари килими и др. предмети Условието е обаче да не се пречи с тяхното изнасяне на движението на автомобили и пешеходци.

Споделяне

Още от България