След убийството на американския посланик

Хиляди либийци протестираха в Бенгази срещу племенните милиции

Хиляди либийци протестираха в Бенгази срещу племенните милиции

Над 30 000 либийци протестираха в Бенгази срещу дейността на въоръжените племенни и партийни милиции, предаде в събота Асошиейтед прес.

Реакцията на местното население бе предизвикана от предполагаемото участие на членове на ислямистка въоръжена групировка в нападението срещу американското консулство в града, при което бяха убити четирима американски служители, в това число и посланика на САЩ в Либия Кристофър Стивънс.

В някои райони на Либия въоръжените милиции разполагат с повече сили от редовната армия, уточнява агенцията. Тези групировки са приемници на т. нар. революционни бригади, които се сражаваха срещу режима на Кадафи, след което отказаха да предадат оръжията си.

Нвъзможността на редовната армия да ги контролира обаче провокира някои от отрядите да започнат да действат като улични банди.

Протестът в Бенгази бе насочен конкретно срещу въоръжените милиции на салафитската екстремистка групировка Ансар аш шариа, смятана за най-силната в цялата страна. Според данни на очевидци членовете ѝ са взели участие в нападението срещу консулството на САЩ.

Протестиращите атакуваха две сгради, в които беше разположен щабът на Ансар аш шариа, с намерението да прогонят екстремистите, предаде Ройтерс. Около сградата беше образуван кордон от полицейски и военни автомобили.

Първоначално обсадените членове на групировката опитаха да отблъснат със стрелба протестиращите. При сблъсъка бяха убити трима души, има и ранени.

След намесата на армията и полицията огънят беше прекратен и всички членове на Ансар аш шариа се изтеглиха заедно с оръжието и автомобилите си. Една от двете сгради беше подпалена, посочва БТА.

Ройтерс посочва, че проникването на протестиращи в сградата, използвана от въоръжени членове на Ансар аш шариа, е част от кампания на силите за сигурност за разоръжаване на милициите в града. Бенгази беше смятан за последната крепост на салафитската групировка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят