Хиляди магазини в Австрия отварят отново

Хиляди магазини в Австрия отварят отново

Хиляди магазини отварят отново в Австрия, с което държавата ще стане една от първите европейски, смекчили строгите ограничения, въведени заради новия коронавирус. Австрийското правителство обаче предупреди гражданите на страната, че опасността още не е отминала.

Австрия предприе мерки още на ранен етап, като затвори преди около четири седмици училищата, заведенията, театрите и магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Хората бяха призовани да си стоят у дома и да работят от вкъщи, ако могат.

Досега в страната са починали 368 души от регистрирани над 14 000 заразени. Потвърдените нови случаи нарастват с по няколко процента и броят на настанените в болница се стабилизира, отбелязва Ройтерс.

"Искаме да излезем възможно най-бързо от тази криза и в икономически план и да се борим за всяко работно място в Австрия", заяви в отворено писмо до сънародниците си в събота канцлерът Себастиан Курц, чиято консервативна партия управлява в коалиция със Зелените.

Миналата седмица Курц очерта план за поетапно вдигане на ограниченията: първо отворят отново магазините с площ до 400 кв. м., както и тези за подобрения за дома и градинарство, след това, от 1 май ще възобновят работа търговските центрове, по-големите магазини и фризьорските салони, ресторантите и хотелите може да бъдат отворени в средата на следващия месец. Ще има ограничения за максималния брой хора, които имат право да бъдат едновременно в съответния магазин, като всички клиенти ще трябва да носят маска.

В петък Световната здравна организация предупреди, без да спомене изрично Австрия, че вдигането на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова вълна на епидемията, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?