Хиляди мигранти остават на границата между Турция и Гърция, напрежението не спада

Към България обаче няма мигрантски натиск

Сн. БГНЕС

Хиляди сирийски бежанци продължават да чакат на границата на Турция с Европа. И докато от българска страна ситуацията е спокойна, при Гърция напрежението не спада.

Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на границата между Гърция и Турция.

Над 10 000 хиляди мигранти са в момента на границата между Турция и Гърция и правят опити да влязат в страната.

Според вестник "Катимерини" в неделя са регистрирани близо 10 хиляди опита да се премине от Турция в Гърция.

Няколко групи от десетина човека са успели да преминат в Гърция през река Марица.

Полицията обаче ги арестува за незаконно преминаване на границата.

Военни сили и полиция реагират на всеки опит за влизане. Движението се следи с термокамери.

Властите очакват и силен бежански натиск към гръцките острови.

По информация от Турция над 30 хиляди мигранти са отсреща на турския бряг.

Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица.

До струпването на хора от различни страни се стигна след като Анкара обяви в петък, че отваря границата си. 

Мигрантите търсят алтернативни маршрути

Според Международната организация по миграция в момента на границата между Турция и Гърция се намират около 13 000 бежанци.

"Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Бутат хората натам, как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца", каза един от бежанците в района, цитиран от БНР.

Международни и турски хуманитарни организации доставят известни количества продукти от първа необходимост на струпалото се множество.

От Истанбул продължават да отпътуват още автобуси за границата.

Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица.

Мигрантите, които успяха да преминат на гръцка територия, са арестувани за незаконно влизане.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб.

Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци.

Няма мигрантски натиск към България

Засега обаче няма мигрантски натиск към България. От българска страна денонощни патрули охраняват границата, въпреки че към страната ни няма мигрантски натиск.

Десетки екипи на жандармерията и "Гранична полиция" покриват целия периметър на пограничната зона.

На ГКПП "Капитан Андреево" обстановката остава спокойна. Няма колони от преминаващи, макар че контролът на граничния пункт е завишен, съобщи бТВ.

Десетки екипи на жандармерията и "Гранична полиция" покриват целия периметър на пограничната зона.

Стриктно се охранява и границата с Гърция, през която също могат да влязат бежанци.

За тях е ясно, че в България се влиза трудно. Рисково е, защото тук биват регистрирани, я тяхната цел е първата им регистрация да бъде в страни като Германия, Франция, Белгия и Холандия.

Проблем е обаче, ако влязат в Гърция, тъй като по зелена граница могат да стигнат и в нашата страна. Поради това и усилията за охрана по границата ни с Гърция са доста по-големи, пише БНТ.

Ако се забележи група с мигранти, която наближава българска територия, към мястото веднага се изпраща патрул, който трябва да блокира навлизането в страната ни или да задържи групата.

Тази част от зелената граница между България и Гърция е лесна за преминаване и се намира близо до Пазаркуле, където гръцката гранична полиция в момента е блокирала няколко хиляди мигранти, които искат от Турция да влязат в южната ни съседка и да тръгнат към Европа. 

Споделяне

Още по темата

Още от България