Хиляди монаси тайно избити при потушаването на протеста в Бирма

Хиляди монаси тайно избити при потушаването на протеста в Бирма

Шеф на военното разузнаване на северната част на Янгон, дезертирал от армията, разказа, че властите в Бирма, потушавайки метежа  в страната, тайно са избили хиляди будистки монаси, а телата са били отнесени в джунглата, пише "Дейли Мейл" в понеделник.

Хла Вин, който е пресякъл  границата с Тайланд, бягайки със сина си, заяви, че му е било заповядано да участва в нападения над манастири, откъдето монасите са били натоварвани в камиони и са били отвеждани, за да бъдат избити.

По информации на други бежанци от Янгон, стотици монаси са изчезнали безследно, а около 2000 духовни лица вече са изпратени в затвори в северната част на страната, други са под стажа в собствените си манастири.

За ситуацията в Янгон разказва шведският дипломант Лизелот Агерлид, по чиито думи по пустите улици на града патрулират войници. Напълно опустели са три манастира, които са разрушени. Освен това по нейни данни 40 от монасите, които са били арестувани, са пребити да смърт, а телата им са изгорени.

Масовите протести в Мианма започнаха на 20 септември, в следващите дни се събираха стохилядни демонстрации, начело на които излязоха будистките монаси. Те настояваха за смяна на веонния лежим и освобождаване на политическите затворници.

В края на миналата седмица хунтата започна да разгонва демонстрантите с помощта на сълзотворен газ и палки, но после бе използвано оръжие, а няколко десетки бяха убити и ранени.

Заради потушаването на протестното движение в Мианма САЩ наложиха санкции срещу режима в страната. За страната в събота отлетя специалният посланик на ООН Ибрахим Гамбари, който се срещна с лидера на опозицията Аун Сан Су Чжи. Досега обаче не е съобщено за очакваната среща с лидера на военната хунта генерал Тан Шве.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?