Хиляди палестинци напускат ливански бежански лагер

Хиляди палестинци напускат ливански бежански лагер
Около 2 000 души използваха нощното затишие в боевете между ливанската армия и ислямистките бунтовници, за да избягат от бежанския лагер край град Триполи в Северен Ливан, съобщи СиЕнЕн.

Палестинците в Нахр ал-Баред се намираха три дни в клопката на сраженията между войската и екстремистите от Фатах ал-Ислам. По време сраженията загинаха около 50 души и от двете страни. Цивилните жертви все още са неизвестни.

Ръководителят на хуманитарните мисии към ООН Джон Холмс отправи апел в сряда към воюващите страни да позволят внасянето в лагера на лекарства и храна.

Още във вторник вечерта голяма част от обитателите на лагера обаче се възползваха от временното затишие и избягаха в посока на най-близкия ливански град Триполи.

По думите на палестинеца Ашраф Абу Кхори, който е обитавал базата за настаняване на бежанци, условията вътре са били “ужасяващи”.

“Наистина вътре ситуацията е много лоша – няма ток, храна, вода. Няма болница в лагера. Там вътре има много ранени хора, много от тях умират”, заяви той.

Боевете в Нахр ал-Баред са най-кървавият вътрешен конфликт в Ливан от времето на гражданската война преди 17 години. Той започна след като ливанската полиция проведе акция в неделя в Триполи с цел арест на заподозрени за банков обир. Това бе последвано от атака на палестински екстремисти срещу военните постове на входа на лагера.

Ливанската армия бомбардира лагера и разруши сграда в покрайнините на Триполи.

Фатах ал-Ислам е палестинска групировка, която е подозирана за връзки с Ал Каида. Ливан смята, че тя се ползва и с подкрепата на Сирия

Споделяне

Още от Свят