Хиляди пътници блокирани на непочистената магистрала "Хемус"

Хиляди пътници блокирани на непочистената магистрала "Хемус"

Първият по-сериозен сняг в сряда прекъсна връзките със столицата през автомагистрала "Хемус". Стотици пътници на Централна автогара София чакат да пристигнат автобуси от Североизточна България, коментираха пред Mediapool очевидци. Движението на автомобилите край Витиня бе освободено едва в късните следобедни часове. Хиляди български граждани стояха часове наред на магистрала „Хемус” в автобуси и частни коли, опитвайки се да се придвижат от и за столицата. Близо 5 часа превозните средства стояха без информация на магистралата и в ранните следобедни часове на деня, автомобилите се отклоняваха далеч на северозапад през Искърското дефиле .

Според официалната информация от Гражданска защита и Фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, проблемът с движението е заради закъсали 14 ТИР-а, които са поднесли в ранните часове на деня заради заледяване на пътя. От МВР уточниха, че е изпратена тежкотоварна техника, за да помага на закъсалите камиони.

Министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов коментира пред Mediapool преди разширеното заседание на левицата, посветено на данъчните закони и бюджета за догодина, че особен проблем на пътя нямало. "Тръгнали са с летни гуми, защо ги пускат на границата?", каза той. 

Представители на родните фирми превозвачи споделиха, че работниците от пътноподдържащата фирма са били цяла нощ на пътя, но не са работили. В неофициални разговори с шофьорите на камиони те са казали, че имат поръчение от ръководството да не чистят пътната настилка на магистралата край  Витиня, защото не били получили парите. По данни на фирмите превозвачи натрупаната снежна покривка през нощта е била не повече от 3 см.

“До момента не сме видели някой да почиства пред нас или около нас на магистралата”, коментира сутринта пред БТА Йовита Куманова, една от пътуващите в автобус от Плевен към София. Автобусът е останал повече от час на пътя в района на Ботевград, в посока към София.

Според информация на БНР от Витиня, било видно, че магистралата не е била почистена. Има само една лента, по която превозните средства могат да преминават нормално, а останалите ленти са покрити със сняг.

Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” има сключен договор с държавната фирма “Автомагистрали”, клон София, да поддържа магистрала "Хемус".  В ръководството на държавната фирма е и личният медиен съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов Мая Цакова.

Остава неясна причината, поради която работниците не са чистили пътя цяла нощ. Депутати заявиха, че своеобразният бойкот може да е част от неофициалната война между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на транспорта (МТ) кой да поеме пълния контрол върху републиканската пътна инфраструктура преди очаквани смени в правителството.

Според специалисти зимното поддържане на двете автомагистрали – „Хемус” и „Тракия” струва 12-13 млн. лв. тази година.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?