Хиляди почетоха в Москва паметта на руския опозиционер Борис Немцов

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди московчани, сред които видни фигури на руската опозиция, се включиха днес в руската столица в шествие в памет на опозиционера Борис Немцов, убит преди четири години недалеч от Кремъл, предаде Франс прес.

Участниците в проявата носеха портрети на Немцов и цветя, някои бяха вдигнали и плакати с лозунги против Кремъл. Сред демонстрантите бе и Алексей Навални, основният противник на Владимир Путин, отбелязва АФП.

По данни на московската полиция в акцията са участвали 6000 души; организаторите съобщиха за 10 000.

Шествието "засяга бъдещето на страната, която Путин отдалечава от нейния народ", заяви за АФП либералът опозиционер Иля Яшин.

Иван - 55-годишен шофьор, отказал да назове фамилното си име, съобщи, че се е присъединил към шествието, за да почете Немцов - "един честен човек с демократични принципи".

Близо 800 души участваха в подобна проява във втория по големина руски град Санкт Петербург.

Немцов, който играеше важна роля в опозицията срещу Владимир Путин, бе повален с четири куршума, изстреляни от упор в гръб на мост близо до Кремъл на 27 февруари 2015 година.

През юли 2017 година петима души бяха осъдени за това убийство на 11 до 20 години лишаване от свобода. Семейството на жертвата обаче заяви, че правосъдието се е провалило, защото не е успяло да открие поръчителя.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?