Хиляди поискаха оставката на премиера Бойко Борисов

БСП обеща правителство на националната отговорност след изборите

БГНЕС

С развети червени знамена под мотото “Да сложим точка на катастрофата ГЕРБ” хиляди социалисти поискаха оставката на премиера Бойко Борисов на площад “Александър Батенберг в София. По данни на БСП в митинга са се включили 20 000 души. Според други оценки протестиращите са били около четири пъти по-малко.

 

Лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев се обърна към всички присъстващи “с дълбок поклон”, за това че са дошли да изразят отношението си към управлението на ГЕРБ и премиера Борисов.

 

Протестиращите настояваха ГЕРБ да си отидат сега, защото младите са без работа, а възрастните – на ръба на мизерията с ниските си пенсии. Няма пари за майките и децата.

 

Лидерите на партията призоваха присъстващите да отидат на 27 януари на референдума за Белене и да гласуват “за” за втора атомна централа.

"Трябва да спасяваме България, това не е шега работа. Наследството на ГЕРБ ще е ужасяващо за всички, ще трябва огромна работа, за да изправим страната на крака", каза Станишев.

 

"За нас смисълът е не само да се измете това вредно управление, защото то е спирачка за развитие на България. То връща десетилетия назад нашата страна. Ние искаме мандат от хората за промяна, която е дълбока, която дава перспектива за възраждане на българската страна", допълни той.

 

Правителство на националната отговорност

 

Лидерът на БСП изрази увереност, че думите му ще бъдат чути и от хората извън БСП. “За 20 години са натрупани много разочарования, всяка партия има своя принос за разочарованието. Но бъдещето може да се гради само с таланта, с енергията на всички българи, които искат да дадат перспектива на страната", заяви лидерът на социалистите.

 

"Това е нашата протегната ръка към всички хора, независимо дали са ляво, дясно или центристки настроени", продължи Станишев. Той поиска доверието на хората за съставяне на правителство на националната отговорност след изборите догодина.

 

"Ние сме тук не само защото хората тънат в мизерия, не само защото идват избори,

а защото ГЕРБ вкара всеки човек и страната в криза. Искаме да съставим правителство на националната отговорност, което ще спаси и възроди България", обясни Станишев.

 

"Искаме мандат, който да ни даде сила за решително управление, за дълбока промяна, не само за целите на БСП, а за България", допълни лидерът на БСП.

 

Експрезидентът Първанов слезе сред народа

 

Бившият президент Георги Първанов също се появи на националния протестен митинг. Той обаче не се качи на трибуната с лидерите на социалистите, а се разходи сред протестиращите и поговори с някои от тях.

 

Освен него сред протестиращите се разхождаше и актьора Стефан Данаилов, който беше кандидат за вицепрезидент на БСП на последните избори. Сред дошлите поддръжници на социалистическата партия имаше хора от цялата страна.

 

Освен скандиранията “оставка”, присъстващите изпяха и “Една българска роза”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?